Nemzetközi foci

Szoboszlaiék elképesztő „emberi tévedés” áldozatai lettek

A Tottenham-Liverpool rangadó 2-1-es hazai sikerrel zárult a Premier League 7. fordulójában. A londoni derbiről ez a mondat csak a végeredményt közli tényként, azonban aki nem látta a meccset, nem árt tudni úgy, hogy

  • a 26. percben Jones durván letalpalta Bissoumát, a játékvezető előbb sárgát adott a liverpoolinak, de a visszajátszás megtekintése után felmutatta a piros lapot.
  • A 34. percben mégis majdnem a Liverpool szerzett vezetést, Díaz azonban hiába talált be, a játékvezető les miatt nem adta meg.
  • 1-1-es állásnál Diogo Jota másfél perc alatt begyűjtött két sárgát, ezzel a 69. percben már kilenc főre fogyatkoztak a vendégek.
  • Szoboszlai Dominikék  5-3-as védelmi vonalat húzva a kapujuk elé egészen elképesztő munkával védekeztek, már úgy nézett ki, kihúzzák X-el, amikor a 96. percben (!) Pedro Porro középre lőtt labdája Matipról a saját kapujába csorgott.

Nem is a két kiállítással akad probléma, vagy azzal, hogy végül bő 25 percen át kilenc vendégjátékos játszott tizenegy hazai ellen, hanem a 0-0-nál, és még egy fős liverpooli hátránynál meg nem adott Díaz góllal, ami nagy mértékben befolyásolta a mérkőzés végeredményét. Már a tévé előtt ülve is látható módon nem volt les az a les, a spori az asszisztense jelzésére mégis megadta – ok, ez benne van.  Az azonban nem, hogy a VAR ugyan vizsgálta az esetet, de ki tudja miért a monitor előtt ülő személyzet mégsem jelezte, hogy rossz az ítélet. Íme a belógó Tottenham védő lába.

Természetesen a teljes angol sajtó ezen az eseten lovagol, okkal. Pláne, miután a PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) a mérkőzést követően elismerte, hogy kapitális tévedés történt.

„A PGMOL elismeri, hogy a Tottenham Hotspur–Liverpool mérkőzés első félidejében jelentős emberi hiba történt. A Luis Díaz által lőtt gólt a játékvezetői csapat les miatt érvénytelenítette. Ez egyértelmű és nyilvánvaló hiba volt, ami után az kellett volna történjen, hogy a VAR beavatkozik, felülvizsgálja az esetet, és eztán meg kellett volna adni az érvényes találatot” – idézi a közleményt a Sky Sports. A testület továbbá közölte, megvizsgálják a hibához vezető körülményeket, és felveszik a kapcsolatot a Liverpoollal is.

Fontos kiemelni, nem a VAR volt rossz, nem a technika tévedett, hanem a VAR használatával volt a gond, az eszközöket kezelő személyzet követett el emberi hibát.

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere annyit reagált a közleményre:

Kinek segít ez most? Nem kapunk érte pontokat. Senki sem vár el száz százalékban helyes ítéleteket, de azt gondoltuk, hogy a VAR megérkezése talán egyszerüsíti a dolgokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik