Nemzetközi foci

Üzengetéssel és kiszenvedett győzelemmel folytatta harcát a spanyol női válogatott

ADAM IHSE / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
ADAM IHSE / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
Lehet, a Mundo Deportivónak lesz igaza, a spanyol sportnapilap ugyanis azt írta a női válogatott pénteki, Svédország elleni 3-2-es győzelmét követően, hogy a csapat ismét boldog. Hogy ez igaz-e, nem tudni, mindenestre nagy lépésnek tűnik, hogy a szereplést hetekig bojkottáló világbajnokok ismét pályára léptek.

A spanyol válogatottnál nyáron a történelmi, első vb-diadal indított el lavinát, ugyanis Luis Rubiales elnök az angolok ellen 1-0-ra megnyert finálé után, a díjátadás közben szájon csókolta Jenni Hermosót. Ez tiltakozáshullámot indított el, a spanyol válogatott játékosai jelezték, addig nem játszanak nemzetközi meccseket, amíg a spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Rubiales áll a szövetség élén. A nemzetközi szövetség által felfüggesztett elnök végül szeptember 10-én lemondott a tisztségről, de menesztették Jorge Vilda szövetségi kapitányt is.

A bojkott azonban folytatódott, mert Rubiales elnök lemondásán túl további változásokat sürgettek a játékosok, akik felszólították a szövetséget a vezetőség átalakítására.

Amikor az új kapitány, Montse Tome kihirdette keretét a soron következő két Nemzetek Ligája-mérkőzésre, a játékosok jelezték, ők nem állapodtak meg senkivel a folytatásról.

Végül a kormány közbenjárására olyan megállapodás született, amely várhatóan azonnali szerkezeti változásokat eredményez az ország sportági szövetségében, így a meghívott világbajnok játékosok visszatértek az edzőtáborba.

A spanyol válogatott pénteken Svédországgal játszott és 3-2-re nyert, nem akármilyen csatában. A hazaiak szereztek vezetést a 23. percben Magdalena Eriksson révén (1-0), ezt még az első félidőben kiegyenlítette Athenea del Castillo (1-1). A 77. percben Eva Navarro révén már a világbajnok volt előnyben (1-2), de öt perc múlva Lina Hurtig egyenlített (2-2). A győztes gólt végül Mariona Caldentey lőtte a 96. percben, büntetőből (2-3).

Bebizonyítottuk, hogy igazi csapat vagyunk

– lelkendezett a meccset követően Athenea del Castillo.

A kezdőrúgás előtt a svédek szolidaritásukat fejezték ki és mindkét csapat a #SeAcabó (Vége) feliratú molinóval pózolt, amelyen az is szerepelt, hogy ez a harc nem csupán a spanyol válogatotté, hanem globálisan értendő.

De a göteborgi szurkolók is kiálltak a lányok mellett, és olyan transzparenseket mutattak fel a lelátón, amellyel a nők esélyegyenlőségét hirdették a sportban és a társadalomban.

A csapat kedden Svájccal találkozik a Nemzetek Ligájában, amely azért kiemelten fontos, mert a két legjobb csapat a most debütáló sorozatból jut ki a jövő évi, párizsi olimpiára. Az európai csapatoknak ez az egyetlen lehetőségük a részvétel kiharcolására.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik