A 100 milliós Kane helyett egy tizedannyiba sem kerülő csatár lábai előtt hever a Bundesliga

Nyolc kaput eltaláló lövés, nyolc gól, ez a mérlege négy forduló után a Stuttgart csatárának, Serhou Guirassynak, aki jelenleg a topligák legeredményesebb játékosának számít. Néhány évvel a balul sikerült kölni kaland után a guineai válogatott csatár élete formájában futballozik a tavalyi szenvedés után megtáltosodó Stuttgartban.

Hogy kit kellene a középcsatár posztjára igazolnia a Bayernnek? Szerintem Serhou Guirassyt a Stuttgartból! Labdabiztos, gyors, erős, minden adottsága megvan, amire egy topcsatárnak szüksége van

– tanácsolta a német válogatottsági rekorder Lothar Matthäus korábbi klubjának – még májusban, amikor az volt a kérdés, hogy ki lesz a müncheniek új kilencese. Matthäus akkor Guirassy erősségei mellett azzal érvelt, hogy Stuttgart és München a futballban még közelebb van egymáshoz, mint a térképen, mivel a svábok edzője, Sebastian Hoeness az unokaöccse a Bayern elnökének, Uli Hoenessnek.

Azóta már tudjuk, a Bayern végül Harry Kane mellett tette le a voksát, akiért 100 millió euróért fizetett a Tottenhamnek. Az angol válogatott gólrekordere nem is kezdett rosszul Münchenben, négy forduló alatt négy gólt szerzett, mégsem az ő lábai előtt hever a Bundesliga. A nyáron a Stuttgart által 9 millió euróért véglegesített (a 2022-2023-as idényt a Rennes kölcsönjátékosaként töltötte a VfB-nél) Guirassy ugyanis az első négy körben nyolcszor volt eredményes, amivel Erling Haalandot (7 gól 5 bajnokin a Manchester Cityben) és Kylian Mbappét (7 gól 4 bajnokin a PSG-ben) megelőzve jelenleg ő a topligák gólkirálya.

Az eddigi nyolc gólja:

A 8 gól/4 meccs olyan kimagasló statisztika, ami még olyan rettegett Bundesliga-csatároknak sem jött össze, mint Gerd Müller és Robert Lewandowski (mindkettőjüknek hét gól volt a legtöbb, amit az első négy fordulóban jegyeztek). A német élvonal történetében korábban csak egyszer volt példa hasonló rajtra: a Borussia Mönchengladbach játékosa, Peter Meyer az 1967-1968-as bajnokságot kezdte fékezhetetlen góléhséggel, négy meccs alatt kilencszer talált be. Aztán jött némi lassulás, és a bajnokságot 19 találattal zárta, ennél pedig végül ketten is tudtak jobbat: a kölni Johannes Löhr 27, a bajnok Nürnberg játékosa, Franz Brungs 25 gólig jutott.

Négy forduló után botorság lenne igazán velős következtetéseket levonni, de annyi megállapítható, hogy a Stuttgart meccseit érdemes követni. A csapat, amelyik az előző idényben csak a Hamburg elleni osztályozó megnyerésével hosszabbította meg élvonalbeli tagságát, a mostani bajnokságban eddig az alábbi eredménysort produkálta:

Négy meccsen 14 szerzett gól (a legtöbb a mezőnyben), az ellenfelekét is hozzáadva pedig összesen 20, vagyis mérkőzésenként átlagban öt, ami garancia a szórakozásra (kivéve azoknak, akik az olasz újságíróhoz, Gianni Brerához hasonlóan a 0-0-t tartják tökéletes eredménynek).

A 27 éves, francia születésű, de guineai válogatott Guirassy tavaly sem lazsált, 11 gólt szerzett a bajnokságban, majd a Hamburg elleni osztályozóra is tartogatott egyet, de idén egyenesen szuperszónikus sebességre kapcsolt.

A Lipcse ellen ő szerezte a VfB egyetlen gólját, a két 5-0-ból két-két találattal vette ki a részét, a Mainz ellen pedig mesterhármassal hozta a győzelmet csapata számára.

Elég megnézni a Mainz elleni mesterművét, hogy megértsük, Matthäus miért tartotta extrának a csatárt: az elsőnél kihasználta, hogy az egyik hazai védő, Stefan Bell borzalmas ütemérzékkel felugorva elvétette a labdát, majd nagyon lazán pöccintette át a kapus fölött, a másodiknál egy csellel nagyon megetette Sepp van den Berget, mielőtt ballal a hálóba lőtt, de a harmadik volt a csúcs: kiosztott egy esernyőt Phillipp Mwenének, majd a lehulló labdát átfejelte a kapus fölött.

Amíg Stuttgartban most pajzsra emelik Guirassyt, Kölnben a szemüket dörzsölik a szurkolók, mert nem hiszik el, hogy ez az ember ugyanaz, aki náluk is megfordult. Az egyik kölni drukkernek a Mainz elleni tripla után egyből az a jelenet villant be a csatárról, amikor anno Guirassy két lépésre volt a gólvonaltól a Werder Bremen elleni meccsen 0-0-s állásnál, de úgy botlott bele a labdába, hogy gyakorlatilag felszabadított.

Ehhez képest a Twitteren most azon megy a poénkodás, hogy az elmúlt egy évben az átigazolási piacon iszonyatos összeget elégető Chelsea a télen rápróbál-e a csatárra, és ha igen, mennyi pénzt húzhat le a londoniakról a Stuttgart.

A guineai szülőktől Franciaországban született Guirassy fiatalon a USM Montargis és a J3 Amilly nevű csapatban is szórta a gólokat, fel is figyelt rá az Auxerre, a próbajátékon azonban nem felelt meg. A Laval viszont látott benne fantáziát, és a másodosztályban szereplő klubtól 17 évesen profi szerződést kapott. A 2013-2014-es idényben az ifjoncnak mindössze 30 percnyi jutott, ami nem meglepetés, ha tudjuk, hogy a Laval a kiesés elől menekült, és végül sikerrel járt, mert a 17. helyen végzett.

A következő szezonban viszont nem voltak kiesési gondjai, a csapat bebetonozta magát a középmezőnybe, Guirassy pedig meccsenként bő egy félidőnyi lehetőséget kapott, szerzett is hat gólt.

Ez pedig élvonalbeli szerződést ért számára, a Lille ugyanis 500 ezer euróért megszerezte.

Új csapatában nem sikerült az őszi idényben maradandót alkotnia – igaz, nyolc bajnokin csak 299 perc jutott neki –, így 2016 januárjában visszatért a másodosztályba, az az Auxerre dobott neki mentőövet, amely korábban kikosarazta. Ezúttal mindkét fél jól járt ezzel a kölcsönadással, mert 16 meccsen nyolcszor talált be a csatár, aki ezzel második helyen zárt a házi góllövőlistán.

A remekül sikerült tavasz ismét az első osztályba repítette, csak éppen nem a Ligue 1-be, hanem a Bundesligába, ugyanis a Köln csapott le rá, és az üzleten elég jól keresett a Lille, amely Guirassyt majdnem ötször annyiért adta el, mint amennyiért vette (3,8 millió euró vs. 500 ezer euró). Említettük már, hogy Kölnben nem került klublegenda státuszba a támadó, akinek az első németországi idényét sérülések árnyékolták be, emiatt több meccset játszott a helyi negyedosztályban (Regionalliga) szereplő tartalékcsapatban, mint az élvonalban.

A 2017-2018-as bajnokságban aztán már számíthatott rá a Köln akkori edzője, a később a Fradinál is dolgozó Peter Stöger, akit a csapat gyengélkedése miatt decemberben Stefan Ruthenbeck váltott. Guirassy minden sorozatot számolva hét gólt szerzett (négyet a bajnokságban, egyet a kupában, kettőt az Európa Ligában), és sokat elmond a Köln idényéről, hogy ezzel a csapat legeredményebb játékosa tudott lenni.

Csodálkozik ezek után bárki, hogy az idény végén a Köln kizúgott a német első osztályból?

Guirassy 2018 őszét még Kölnben töltötte, de 2019 januárjában a francia első osztályból volt ajánlata, úgyhogy élt is a lehetőséggel, és az Amiens-nél landolt, de a 13 meccsen jegyzett 3 találat nem árulkodik kirobbanó formáról. A 15. helyen végző Amiens vezetőit mindenesetre meggyőzte, és még Kölnben is mosolyra húzhatták a szájukat a gazdasági részlegen, mivel 2,2 millió euróval drágábban kelt el a csatárt, mint amennyiért ők vették három évvel korábban.

Az Amiens-nél építettek rá, ezt pedig egyéni rekordot jelentő 9 góllal hálálta meg, az ő neve mellé vésték be a csapat góljainak 29 százalékát. A legjobb meccse a bajnok PSG elleni 4-4 volt, amely hihetetlenül izgalmas és fordulatos volt: Guirassy is kivette a részét abból, hogy a kiscsapat 3-0-ra elhúzott, majd a párizsiak 4-3-ra fordítottak, de a hosszabbításban a guineai csatár második góljával egy pontot megmentett csapatának.

Ez volt az az idény, amikor a koronavírus miatt hónapokra leálltak a bajnokságok, a francia szövetség pedig úgy döntött, nem játsszák le a hátralévő fordulókat, így aztán a 38 helyett 28 meccset teljesítő Amiens utolsó előttiként kipottyant a Ligue 1-ből. Guirassy azonban csak egy meccs erejéig kóstolt bele a másodosztály légkörébe, mert a BL-induló Rennes 15 millió eurót tett le érte. A támadó egyéni gólrekorddal hálálta meg, hogy a Rennes fantáziát látott benne, 27 bajnokin 10 gólt pakolt a közösbe,

és ő szerezte a csapat történetének első BL-gólját, amikor a Krasznodar ellen értékesített egy tizenegyest.

A Rennes hatodikként zárt a 2020-2021-es idényben, majd a következőben megint BL-t érő helyen végzett (Guirassy mérlege: 37 meccsen 9 gól), de a guineai csatár nem kapott újabb lehetőséget arra, hogy a nagyok között megmutassa magát, mert klubja kölcsönadta a Stuttgartnak. Sok olyan esetet láttunk már, hogy egy játékos egy új ligában meg sem tudja közelíteni a korábbi számait, de Guirassynak nagyon bejött a váltás, mert megdöntötte egyéni rekordját, és első stuttgarti Bundesliga-idényében tizenegyszer volt eredményes.

Mivel a Stuttgart osztályozóra kényszerült, megvolt az esély arra, hogy Guirassy sokadszor is belelép ugyanabba a folyóba, és ismét a másodosztályban találja magát, de a VfB esélyt sem adott a Hamburgnak, és 6-1-es összesítéssel nyerte a párharcot, amivel maradt a legjobbak között. A klub pedig úgy döntött, 9 millió euróért megveszi a csatárt, akinek ennek ellenére voltak kérői a nyáron, de edzője, Sebastian Hoeness szerint úgy érezte, jobban jár, ha marad a Stuttgartban, ahol igazán megbecsülik.

Bár utánpótlásszinten a francia csapatban játszott, felnőttként a guineai válogatottat választotta, melynek színeiben gólt fejelt Brazíliának (4:57-nél látható a videón):

„A legkülönbözőbb helyzetekből képes gólt szerezni, és fejjel, valamint mindkét lábával is nagyon hatékony. Hihetetlenül nyugodt, az egy az elleni helyzetekben pedig igazán megfontolt. Emellett gyors és kreatív, egyszóval sokoldalú játékos, aki sokat profitál a csapat játékából” – dicsérte Hoeness Guirassyt.

Aki kegyetlenül hatékony eddig a szezonban, 16 lövéséből nyolc találta el a kaput, és mind a nyolc góllal végződött.

Az Opta statisztikái szerint 90 percre vetítve 4,19 lövéssel próbálkozik, és 0,81 az xG-je, amit alaposan túlteljesített, hiszen kettes gólátlaga van. A gólszerzés mellett a párharcokban is erős, 46-szor jött ki győztesen a labdáért vívott harcból, ezzel holtversenyben a hatodik helyen áll a Bundesliga rangsorában, és ő a legjobb stuttgarti, megelőzve a belső védő Dan-Axel Zagadout.

A Bundesliga honlapja a korábbi angol válogatott csatárhoz, Emile Heskey-hez hasonlította, megemlítve, hogy Guirassy is erős fizikumú, robbanékony, erős a fejjátéka, és nemcsak középen, hanem a szélen is tud érvényesülni, ezzel is növelve a Stuttgart – amely 19 éve nem rajtolt ennyire jól – variációs lehetőségeit.

Hoeness hangsúlyozta, hogy játékosa nem szállt el attól, hogy élete formájában futballozik, és a Mainz elleni tripla után végtelenül szerényen csak annyit mondott, most neki jött ki a lépés, és a győzelemnek jobban örül, mint a mesterhármasnak. A Stuttgart csapatkapitánya, Waldemar Anton a mainzi fellépés előtt már azt fejtegette, hogy Guirassy képes lehet arra, hogy besöpörje a gólkirályi címet.

Ehhez azért még Kane-nek és a leverkuseni Victor Boniface-nek is lesz pár szava, de péntek este az utolsó előtti Darmstadt védőinek főhet a feje, miképp fékezzék meg a Bundesliga legjobb formában lévő játékosát.