Nemzetközi foci

Tizenkét éve nem történt ilyen csoda José Mourinhóval

Andreas SOLARO / AFP
Andreas SOLARO / AFP

Kicsit úgy érezhette magát az AS Roma a vasárnapi bajnokit követően, mint az MTK-szurkolói 1991 májusában. Hogy miért a hasonlat? Nos, 32 évvel ezelőtt a Verebes József irányította budapesti csapat a kiesés ellen küzdött, és a 26. fordulóban az utolsó előtti helyen álló, de nem reménytelen helyzetben lévő Debrecen otthonába látogatott.

Az MTK, amely addig szenvedett a bajnokságban megtáltosodott, 7-1-re nyert, ekkor hagyta el Verebes mágus száját a legendás mondat:

Tudtam, hogy egyszer valaki beleszalad a késbe.

Vasárnap este ezt élhette át a tavalyi ötödik helyezett AS Roma is, amely három nyeretlen mérkőzés után fogadta az Empolit, és kiütéses, 7-0-s győzelmet aratott.

Az első félidőben Paolo Dybala büntetőjét Renato Sanches fejes találattal, Alberto Grassi pedig egy öngóllal toldotta meg, majd a szünet után Dybala duplázott, Bryan Cristante távolról talált be, a Chelsea-től megszerzett Romelu Lukaku az első gólját jegyezte új klubjában, a végeredményt pedig Gianluca Mancini állította be.

Amióta 1994-ben bevezették a hárompontos győzelmeket, nyolc alkalommal született 7-0-s eredmény. Az egyik ilyet, még 2006 novemberében a Stadio Olimpicóban éppen a rómaiak aratták, akik a jelenlegi olasz szövetségi kapitány, Luciano Spalletti irányításával a Cataniát kalapálták el.

Azonban egyetlen olasz csapat sem nyert hét gólnál nagyobb előnnyel azóta, hogy a Juventus 1961 áprilisában hazai pályán 9-1-re legyőzte az Inter. Előtte két évvel az AS Roma 8-0-ra szégyenítette meg a Napolit, de a klub történetében akad egy 1929 októberi 9-0-s siker is a Cremonese ellen.

Az élvonalbeli rekordot továbbra is a Torino tartja, amely 1948 májusában 10-0-ra elpáholta az Alessandriát.

Jól játszottunk, de nem csak azért, mert 7-0-ra nyertünk. Ilyesmi megesik. Jó meccs volt, sok hullámvölggyel, látszott, hogy vannak emberek, akik még nem állnak készen arra, hogy kilencven percet futballozzanak. Sajnálom az Empolit, de ilyen a futball

– mondta a meccset követően José Mourinho, akinek 12 éve nem volt érsze ilyen sikerben.

Legutóbb 2011 májusában a Real Madriddal élhette át a hétgólos sikert, akkor csapata az Almériát verte 8-1-re.

Olvasói sztorik