Nemzetközi foci

„Lehet, hogy stopperórával kell játszanunk?!” – időhúzás miatt potyognak a sárgák Angliában

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP
Az előző idényben ezüstérmes Arsenal 1-0-ra győzött a Crystal Palace vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság második fordulójában. A hétfő esti mérkőzésen a vendégek gólját Martin Ödegaard szerezte tizenegyesből az 54. percben. Csapattársát, a japán Tomijaszu Takehirót a 67. percben kiállították.

A 2023-24-es szezonra a játékvezetőket arra kérték, hogy próbáljanak véget vetni az időhúzásoknak és a vitatkozásoknak, reklamálásoknak, ennek megfelelően a Premier League első két fordulójában előbbiért 14, utóbbiért 18 lapot osztottak ki.

A BBC szerint tavaly egész szezonban 174 lapot adtak hasonló okok miatt, ha a lapjárás a jelenlegi ütemben folytatódna, akkor három és félszer ennyit (608) osztanának ki csak ilyen vétségekért.

Tomijaszu azért kapott sárga lapot, mert egy Arsenal-bedobásnál előbb Kai Havertz birtokolta 15 másodpercig a labdát, majd a japán csapattárs kezébe adta, aki még nyolc másodpercig totyogott vele. Nem sokkal később kapott egy második sárga lapot Jordan Ayew ellen elkövetett kisebb szabálytalansága miatt.

Nem tudom pontosan, meddig fogta a kezébe, azt hiszem, nyolc másodperc lehetett. Lehet, hogy stopperórával kell majd játszanunk?! Nem baj, nyertünk, boldog vagyok

– mondta Mikel Arteta, az Arsenal edzője, aki szerint nem is az új szabályokkal van a gond, hanem a kommunikáció módjával.

A Manchester United korábbi védője, Gary Neville a Sky Sportsnak mondta el a véleményét.

„Néhány héttel ezelőtt elmentünk Howard Webbhez, a játékvezetők főnökéhez, aki azt mondta, hogy a jelenlegi szabályok az időhúzás megakadályozását szolgálják.

Ha a játékosokat emiatt kezdik el kiállítani, az nagyobb hatással lesz, mintha a végén 15 percet hosszabbítanának

– vélte.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik