Nemzetközi foci

Csavard be, mint Ward-Prowse! – visszatért a PL-be a szabadrúgás-specialista, veszélyben Beckham rekordja

Craig Mercer / MB Media / Getty Images
Craig Mercer / MB Media / Getty Images
Bár a Southamptonnal kiesett, újra a Premier League-ben futballozhat a 11-szeres angol válogatott James Ward-Prowse, akit a Konferencia Liga-győztes West Ham igazolt le. Ennek köszönhetően a világ egyik legjobb szabadrúgáslövője visszatér a Premier League-be, az elmúlt három évben ugyanis Ward-Prowse nagyon belelendült, és az elmúlt tíz évet nézve nincs nála hatékonyabb futballista ebben a műfajban a topligákban.

David Beckham mostanság leginkább azzal lehet elfoglalva, hogy csapata, a Lionel Messivel, Jordi Albával és Sergio Busquetsszel felturbózott Inter Miami a Ligák Kupája nevű sorozatot megnyerve begyűjtötte története első trófeáját, de talán hozzá is eljutott a hír, hogy komoly veszélybe került az egyik rekordja.

A West Ham United ugyanis közel 35 millió euróért leigazolta a Southampton középpályását, a szabadrúgás-specialista James Ward-Prowse-t.

„Fiúként érkezett, legendaként távozik” – ezzel a mondattal búcsúztatta a Southampton a játékost, aki 8 évesen került a klub akadémiájára, és az előző idényben csapatkapitánya volt a Premier League utolsó helyén végző gárdának.

Ezzel a videóval köszönt el tőle a klub:

Várható volt, hogy a Championshipbe süllyedő Soton nem tudja majd megtartani a kulcsjátékosait, és így is lett: Ward-Prowse mellett a jobbhátvéd Tino Livramento is távozott (őt a Newcastle vette meg 37 millió euróért), a több klub által csábított Romeo Lavia pedig a Chelsea-ben kötött ki.

A West Ham-drukkerek már előre dörzsölhetik a tenyerüket Ward-Prowse leigazolása miatt, a PL-csapatok kapusai pedig nekiállhatnak videózni, hogyan érjenek oda a pazar rúgótechnikával megáldott középpályás szabadrúgásaira. A 28 éves JWP 17 gólt szerzett szabadrúgásból a Premier League-ben, ennél többet ebben a műfajban csak Beckham jegyzett, aki a Manchester United mezében 18-szor csavarta be a labdát a kapuba a védjegyének számító mozdulattal.

Ward-Prowse esetében a fejlődés igazán szembeötlő: első szabadrúgásgólját a 2015-2016-os idény 22. fordulójában, a West Bromwich Albion elleni 3-0-s győzelem alkalmával lőtte, a maradék 16-ból 12-őt pedig a koronavírus okozta kényszerszünetet követő újraindulás után. Vagyis 2020 júniusa óta tucatnyi alkalommal járt túl a kapusok eszén – ez a három év alatt szerzett 12 szabadrúgásgól pont annyi, mint amennyit Thierry Henry, Cristiano Ronaldo vagy Gianfranco Zola hozott össze 258, 236, illetve 229 Premier League-meccsen.

Egy rekordot máris elvett Beckhamtől Ward-Prowse: a MU legendája 11 szabadrúgásgólt rámolt be idegenbeli bajnokin, Ward-Prowse viszont már tizenhármat, a legutóbbi nyolc például kivétel nélkül olyan meccsen született, amikor a Southampton volt a vendégcsapat.

A góljai alapján azt is tudjuk, melyik Ward-Prowse kedvenc területe: nagyjából 23 méterre a kaputól, a jobb kapufa és az ötös jobb sarka közötti területen, ahonnan a sorfal fölött a jobb felsőbe tudja varázsolni a labdát. Egy statisztika arról árulkodott, hogy az ellenfelek jobban teszik, ha nem szabálytalankodnak Ward-Prowse csapattársaival szemben a pálya imént körbeírt részén, mivel a 2018-2019-es idény kezdetétől az idén februárig tartó időszakban abból a pozícióból a lövéseinek több mint a feléből gól lett!

Hosszú évek gyakorlásával Ward-Prowse egy teljes rituálét dolgozott ki a szabadrúgások elvégzéséhez: először gondosan lepattintja kétszer a labdát, majd úgy helyezi le a gyepre, hogy a sportszergyártó logója mindig fölfelé nézzen. Aztán négy lépést tesz hátrafelé, majd a nekifutásnál lábujjhegyen indul meg, hogy aktivizálja a lábizmait.

A legtöbb játékos a labdához képest 30-45 fokos szögből fut neki, Ward-Prowse viszont közel 90 fokos szögből, ami hasonlít a Beckham által használt technikára

– fejtegette dr. Neal Smith, a chichesteri egyetem biomechanikai tanszékének vezetője, aki a The Athletic felkérésére elemezte ki Ward-Prowse szabadrúgásait.

A lövést megelőző utolsó előtti lépésnél Ward-Prowse támaszkodó, vagyis bal lába nyújtva van, ami révén dr. Smith szerint nagyobb erőt képes beleadni a szabadrúgásba. A lövésre lendített jobb lába pedig óramutató-analógiával élve nyolc órától indul a lendítésnél, és két órához kerül a lövés után, miközben a labdát belső csüddel teszi kapura. A jobb lábát szinte mereven tartja a lövésnél, amivel növelni tudja a labda sebességét.

„Szeretem a labda jobb alsó felét megütni, mert így olyan ívet tudok adni a labdának, hogy átrepüljön a sorfal fölött, majd pont a kapu előtt csapódjon le” – magyarázta Ward-Prowse, akit Beckham és Steven Gerrard mozdulatai, valamint a rögbis legenda Jonny Wilkinson rúgásai inspiráltak.

„Csak a lábamat figyeljék!” – mondhatná Ward-Prowse Rodolfo után szabadon, de a technikája megértéséhez Smith szerint a játékos felsőtestét is érdemes tanulmányozni.

„Ward-Prowse technikája remek példája a newtoni hatás-ellenhatás törvénynek. A felsőtestét és a csípőjét használva úgy feszíti meg a testét, ahogyan az íj húrja megfeszül a nyílvessző kilövése előtt, és a lövést megelőző pillanatban a felsőtestét berántva indítja a rúgómozdulatot. Ezzel az ostorcsapásszerű mozdulattal pedig még nagyobb erőt tud adni a lövésébe” – szakmázott egy sort dr. Smith.

Mike Hewitt / Getty Images Szabadrúgás Ward-Prowse-módra.

A lövés utáni landolást látva sokan féltették a focistát, mivel a rúgómozdulat után nem néz ki jól, ahogy a jobb térdét 90 fokban kifordítva ér a talajra, de Ward-Prowse azt mondja, bár a képeket látva neki is voltak aggályai, a teste már alkalmazkodott ehhez a technikához.

A középpályás nagyjából tíz éve, 2013. november 2-án végezte el az első szabadrúgását a Premier League-ben, és azóta 119 kísérletéből 17 állította megoldhatatlan feladat elé a kapusokat. Ez 14,3 százalékos hatékonyság, amely a legjobbnak számít azok között, akik ebben a majdnem tízéves időszakban legalább 9 szabadrúgásgólt szereztek a topligákban.

Az Opta statisztikái alapján ebben az időszakban a három olasz csapatban (Palermo, Juventus, Roma) megforduló Paulo Dybala a második leghatékonyabb (80 próbálkozásból 10 gól, 12,5 százalék), az első ötbe pedig Miralem Pjanic (Roma, Juventus, Barcelona, 12/98, 12,2 százalék), Aleksandar Kolarov (Manchester City, Roma, Inter, 10/92, 9,2 százalék) és Lionel Messi (Barcelona, PSG, 32/340, 9,4 százalék) fért még be.

A vizsgált időszakban egyébként 32 góljával Messi volt a legeredményesebb (a vele mindig mindenben összehasonlított Cristiano Ronaldo 2013. november 2. óta mindössze nyolc gólt szerzett topligás klubjaiban, és 4,9 százalékos hatékonyságot tudott felmutatni),

de az argentin zseni úgy hozta össze Ward-Prowse termésének majdnem a dupláját, hogy 221 szabadrúgással több állt rendelkezésére, mint az angol középpályásának.

Az Opta a 2006-2007-es idény óta gyűjti a statisztikákat az öt legerősebb európai bajnokságból, és onnantól számolva csak a 41 gólos Messi és a 31 alkalommal eredményes Ronaldo előzi meg Ward-Prowse-t (17 gól), hatékonyságban azonban mindketten elmaradnak tőle (9,0 százalék és 6,3 százalék, míg neki 14,3 százalék). A hatékonyságot nézve a 2006-2007-es szezon óta csak Diego (Atlético Madrid, Juventus, Werder Bremen, Wolfsburg) veri Ward-Prowse-t, a brazil támadó középpályás 84 próbálkozásából 13 végződött góllal, ami 15,5 százalékot jelent.

Öt évvel ezelőtt Ward-Prowse azt nyilatkozta, hogy az a szabadrúgásgólja a kedvence, amikor 2014-ben, a touloni utánpótlástornán a brazilok ellen éles szögből a rövid felsőbe csavart, miközben az ellenfél kapusa beadásra számított.

Azt a gól akkor a torna legszebbjének választották (2:40-nél látható):

Azóta a 11-szeres angol válogatott játékos rendesen beindította a gólgyártást a Premier League-ben is, tizenhét szabadrúgásgóljából hat mecccset eldöntő villanás volt. A Manchester City edzője, Pep Guardiola mondta róla egyszer egy Southampton elleni bajnoki után, hogy az ő szemében Ward-Prowse a világ legjobb szabadrúgáslövője: minden pontrúgásával gondot okozott nekik.

Szeptember 16-án az előző idényben triplázó City a West Hamhez látogat. Van egy sejtésünk, hogy Guardiola a rá jellemző szenvedéllyel mantrázza majd a játékosainak a meccs előtt az öltözőben, hogy tilos szabálytalankodni a kaputól 25 méterre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik