Nemzetközi foci

Meghalt Totti felfedezője és Guardiola korábbi mestere

Danilo Di Giovanni / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Danilo Di Giovanni / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Gyászol az olasz labdarúgás, 86 éves korában meghalt Carlo Mazzone, a Fiorentina, a Napoli és az AS Roma egykori edzője.

Az 1937. március 19-én született szakember 1955 és 1969 között öt klubban futballozott középhátvédként, majd edzőként kezdett el dolgozni. A nevét mindenki ismerte Olaszországban, pedig nem kápráztatta el sikerekkel a szurkolókat. Igaz, nem is kapott igazi sztárcsapatokat.

A technika a gazdagok, a taktika a szegények kenyere

– jelentette ki egyszer.

Amikor azt mondták neki, hogy ő a szegények Giovanni Trapattonija, hiszen a legtöbbször alacsonyabban jegyzett csapatokat irányított, akkor azt válaszolta:

Nem, Trapattoni a gazdagok Mazzonéja.

Több élvonalbeli és másodosztályú klubnál dolgozott, legjobb eredményét a Fiorentinával érte el, amellyel bronzérmet szerzett 1976–77-ben. 1993-1994-ben teljesült az álma, hiszen szülővárosa, az AS Roma hívta, ahol egy fiatal tehetség, bizonyos Francesco Totti felfedezője volt, ő építette be a kezdőcsapatba a későbbi világbajnokot. Három szezont töltött a klub élén, anélkül, hogy jelentős sikert ért volna el.

Rövid ideig a Napolit is edzette (1997–98), majd a Bolognával 1998-ban megnyerte az Intertoto-kupát, egy évvel később pedig UEFA-kupa elődöntőig jutott vele.

2000-ben átvette a Serie A újoncának, a Bresciának irányítását, ahol Roberto Baggio, majd később Andrea Pirlo, Luca Toni és Pep Guardiola edzője is volt. Pályafutását 2006-ban Livornóban fejezte be.

A Gazzetta emlékeztetett arra, hogy Mazzone rekordját valószínűleg még évtizedekig nem dönti meg senki: az élvonalban 792 mérkőzésen ült a kispadon (egyes források még öt playoff-mérkőzést is beleszámolnak, amivel 797-re emelkedik a szám). Utána Nereo Rocco (787), Giovanni Trapattoni (689) és Nils Liedholm (644) áll, a még aktív kollégák közül Luciano Spalletti a hetedik (559).

Tizenkét klub edzőjeként összesen 1278 tétmérkőzésen edzősködött, a mérlege 453 győzelem, 435 vereség és 390 döntetlen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik