Nemzetközi foci

Tizenegyesekkel nyerte meg a Szuperkupa-döntőt a Manchester City

Louisa Gouliamaki / AFP
Louisa Gouliamaki / AFP

A Manchester City tizenegyesekkel hódította el az európai Szuperkupát.

Nagy csapás érte az előző idényben triplázó (BL, angol bajnokság, FA Kupa kipipálva) angol csapatot, mivel talán legkreatívabb játékosa, a gólpasszkirály De Bruyne hónapokra kidőlt.

Betegség miatt a támadások egy másik fontos láncszeme, Bernardo Silva is hiányzott, de a meccs elején így a City volt a veszélyesebb, Bununak, a Sevilla kapusának Aké fejesénél és Grealish csavarásánál is dolga volt.

A Sevilla jobban sáfárkodott a helyzeteivel, és az első lehetőségét gólra váltotta, Acuna bal oldali beadására En-Nesziri robbant be, és a jobb kapufa segítségével fejelt a City kapujába. Az első félidőben 72 százalékos labdabirtoklást produkáló City megnyomta a szünet előtti perceket, de egyenlítenie nem sikerült, Grealish veszélyes beadásáról Palmer és Kovacic is lemaradt.

A második félidőben is maradt az addig megszokott forgatókönyv, a City körbeadogatta a Sevilla védelmét, a spanyolok viszont a feszes védekezés mellett már sokkal merészebben kontráztak, mert tudták, egy újabb góllal szinte már fognák a trófeát.

A 2023-as évben a La Liga-játékosok közül a legtöbb gólt – tizennyolcat – szerző En-Nesziri be is vihette volna a második találatot, de Ocampos eslsőrangú előkészítése után Édersont találta el ziccerben.

A kihagyott helyzet után törvényszerű volt, hogy egyenlíteni fog a BL-győztes, és így is lett: Rodri beadása után a hosszú oldalon érkező Palmer fejelt Bunu kapujába.

Szinte egyből visszavehette volna a vezetést a Sevilla, de En-Nesziri megint Édersont találta el, igaz, ne vegyük el a brazil kapustól, hogy a lehető legjobb ütemben robbant ki az őrhelyéről.

A City továbbra is mezőnyfölényben futballozott, de újabb gól nem esett, így jöhettek a tizenegyesek. Az angoloknál mind az öt rúgó (Haaland, Álvarez, Kovacic, Grealish, Walker) pontosan célzott, a Sevilla utolsó lövője, Gudelj azonban a lécet találta el, így Guardiola fiai ünnepelhettek.

A City először nyerte meg az európai Szuperkupát. A Sevilla szintén egyszeres Szuperkupa-győztes, pedig immár hetedszer játszhatott a fináléban, de 2006 óta egyszer sem járt sikerrel.

Guardiola viszont immár négyszeres győztesnek mondhatja magát, mivel korábban a Barcelonával kétszer (2009, 2011), a Bayern Münchennel egyszer (2013) húzta be a finálét.

Európai Szuperkupa-döntő:

Manchester City (angol) – Sevilla (spanyol) 1-1 (0-1) – tizenegyesekkel: 5-4
Pireusz, Karaiszkákisz Stadion, 29 207 néző
v.: Letexier (francia)
Manchester City: Ederson – Walker, Akanji, Gvardiol, Aké – Kovacic, Rodri – Palmer (Álvarez, 85.), Foden, Grealish – Haaland.
Sevilla: Bunu – Jesús Navas (Montiel, 83.), Badé, Gudelj, Acuna – Jordán, Rakitic – Ocampos, Óliver Torres (Juanlu, 74.), Lamela (Suso, 93.) – En-Nesziri (Rafa Mir, 93.).
gól: Palmer (63.), illetve En-Nesziri (25.)
sárga lap: Badé (33.), Lamela (62.), Juanlu (90.)

Olvasói sztorik