Nemzetközi foci

Atlétasztár lehetett volna, most vb-elődöntőt játszik a Barca szélsője

Grant Down / AFP
Grant Down / AFP
A norvégok kétszeres utánpótlás Európa-bajnok atlétája, Andrea Rooth megdöbbenve látta meg a közösségi médiában, hogy egykori nagy ellenfele, még mindig csak 19 éves Salma Paralluelo világbajnoki elődöntős lett. Csak éppen nem 400 méteres gátfutásban, hanem labdarúgásban.

„Egészen véletlenül fedeztem fel. Azóta követem az Instagramon, hogy egymás ellen versenyeztünk. Egy nap képeket pörgetve láttam meg. Nem tudtam, hogy boldog legyek vagy szomorú. Egyértelműen őrült sporttehetség” – nyilatkozta Rooth.

Való igaz, a 2003. november 13-án Zaragozában született Paralluelo két sportágban is jeleskedett, egyrészt városának futballcsapatában szerepelt és amint betöltötte a 15. életévét, debütált is a spanyol női másodosztályban.

Tehetségére jellemző, hogy 2018-ban az U17-es válogatottal világ- és Európa-bajnok is lett, tavaly pedig az U20-as csapattal nyert vébét.

Ezzel párhuzamosan azonban kiváló atlétaként is versenyzett, 2019-ben a hazai fedett pályás bajnokságon 400 méteren bronzérmes lett, de 53.83-as idejével 15 évesen beállította a spanyol U20-as fedett pályás rekordot.

Az eredménynek köszönhetően ott lehetett a 2019-es glasgow-i fedett pályás Eb-n (ő lett a történelem második legfiatalabb sportolója, a norvég gyalogló Kjersti Tysse Plätzer után, aki részt vehetett atlétikai Európa-bajnokságon), ahol az előfutamban kiesett.

A szabadtéri szezonban, élete harmadik versenyén 57,43 másodperces időt futott 400 gáton, megdöntve ezzel minden idők legjobb 18 év alatti spanyol rekordját.

Ezzel az eredménnyel kijutott a 2019-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, ahol 400 gáton és a vegyes váltóban is aranyérmes lett.

Miután 2020-ban és 2021-ben alig versenyzett a koronavírus-járvány, majd egy súlyos sérülés miatt, ezért 2022. július 11- én bejelentette, hogy az atlétikának búcsút int, hogy kizárólag a futballnak szentelje életét.

2019-ben már a Villarreal szerződtette, de tavaly megszerezte a Barcelona, amellyel a legutóbbi szezonban bajnok, és Bajnokok Ligája-győztes lett.

Idén pedig úton van a vb-cím felé: Spanyolország már elődöntős, magyar idő szerint kedd délelőtt Svédországgal játszik a fináléért. Hogy itt lehet, azt Paralluelónak is köszönheti, aki a hollandok elleni negyeddöntő hosszabbításában győztes gólt szerzett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik