Nemzetközi foci

A Manchester United nemcsak kapust vett, de meg is érkezett 2023-ba

Alex Caparros / Getty Images
Alex Caparros / Getty Images
Erik ten Hag láthatóan vasszigorral igyekszik rendet tenni a Manchester Unitednél: rövidre zárta a Cristiano Ronaldo-ügyet, amivel kétségtelenül lefektetett bizonyos szabályokat a klubon belül; kispadra ültette a külső szemmel kerékkötőnek kinéző Harry Maguire-t; lecserélte az Old Traffordon tíz évet lehúzó vonalkapusát, a lábbal való játékban – a modern kapusokhoz képest – kevésbé ügyes David de Geát. Helyére az Intertől szerződtette André Onanát, akit a nemzetközi sportsajtó már most „a Ten Hag-éra legfontosabb igazolásaként” emleget, holott csak felkészülési meccseken lépett pályára, az egyiken ráadásul kapott egy hatalmas potyagólt. Tényleg ő lehet a United szintlépésének kulcsa? És amennyiben igen, miért?

Mindig mondom: én vagyok a felelős mindenért. Különösen, ha gólt kapunk. Én vagyok a nagy ember hátul, vállalok minden kritikát, ami rám hárul, és minden felelősség is az enyém.

Ezt André Onana nyilatkozta a Manchester United Lens elleni felkészülési meccse után, amelyen alig 20 percet követően, a félpályáról átemeltek a feje fölött egy labdát, ami a hálóba vágódott. Onana – játékstílusából adódóan – szeret a tizenhatoson kívül tartózkodni: ésszel söpröget, beszáll a labdakihozatalba, építi a támadásokat hátulról, ami Erik ten Hag taktikájának kívánt eleme volna. Abban, hogy egy csapat ily módon bevonja a játékba a kapusát, nem kevés kockázat rejlik, mint az kirajzolódott a MU felkészülési meccseiből is – különösen akkor, ha a kameruni előtt álló védelemben vannak technikai hiányosságok.

Ironizált is a brit sportsajtó a kapus bakiján, hiszen kevés eladhatóbb szalagcím van annál, minthogy „a Manchester United 50 millió fontos új igazolása félpályás potyagólt kapott”. Ilyesmi persze bárkivel megesik a legmagasabb szinten: elődje, David de Gea lelkén kifejezetten sok gól száradt az előző szezonban, ami több esetben pontvesztést jelentett Ten Hagéknak (egészen pontosan négy gólt eredményező hibája volt). Már csak emiatt sem volt meglepetés, hogy nem kínáltak új szerződést a spanyolnak, helyette hetekig kopogtatva az Inter ajtaján Onana-ügyben.

Mit tud a kameruni, amit De Gea nem? Ügyesebb lábbal? Határozottabb a tizenhatoson belül? Erény-e az, hogy a legelső meccsén leordítja Harry Maguire fejét egy rossz passz miatt?

A Samuel Eto’o-akadémia, alapok a La Masián

André Onana életét meghatározta a magabiztossága, minden élethelyzetben megragadta a számára kínálkozó lehetőségeket. Így volt ez akkor is, mikor egészen fiatalon elhagyta kameruni szülőfaluját, hogy csatlakozzon Samuel Eto’o, a Barcelona legendás kilencesének Doulában található akadémiájához. Tizennégy évesen lenyűgözte a Barca megfigyelőit egy tornán, magukkal is vitték a La Masia akadémiára, ahonnan olyan világklasszisok kerültek ki az évek során, mint Sergio Busquets, Cesc Fàbregas vagy Lionel Messi. Tökéletesen passzolt a közegbe: kapus létére ügyes lábbal, jól söpröget, 1,90-es magasságával is kellő gyorsasággal képes reagálni, amint nyomás alá helyezik az ellenfél támadói.

Az Athletic júliusban közölt egy portrét a kapusról, melyben egy volt akadémista csapattársa így beszélt róla:

André ambiciózus, hisz magában. Ha volt is meccs, mikor lábbal hibázott, nyugodt maradt, és tette, amit szokott. Kapusként nagyon fontos a magadba vetett hit, és nem is mindig könnyű. Barcelonában sem volt az, főleg egy afrikai fiúnak: háromszor-négyszer jobbnak kellett lennie, mint egy helyi srácnak.

Noha tényleg remekül teljesített a La Masián, a FIFA szabályzata hamar partvonalon kívülre tette őt: a klub akkoriban megszegte a külföldi ifisták szerződtetésére vonatkozó szabályokat, így 18 hónapra kizárták őket a nemzetközi tornákról. Onana sínylette meg mindezt leginkább (fejlődését tekintve értékes tapasztalatoktól esett el), talán emiatt sem adtak neki lehetőséget a Barcelona B-ben, és az első csapatnál sem volt többé kérdés a kapushelyzet, miután Marc-André ter Stegen megkapta a bizalmat.

Onanára gyorsan lecsapott az Ajax, miután több alkalommal szerepelt ellenük ifjúsági meccseken: 2015-ben 120 ezer fontért szerződtették a kamerunit, az összeg később felemelkedett 420 ezerre, mert az akkori vezetőedző, Peter Bosz folyamatos kezdőként számolt vele. A következő szezonra Ten Hagot nevezték ki az Ajax élére, ami tovább segítette Onana fejlődését:

  • egyfelől Ten Hag játékstílusába vakmerő(bb) kapus illett, aki hátulról, magabiztosan irányította a játék tempóját,
  • másrészt nem félt kockázatot vállalni abban, hogy a kapujától 30-40 méterre is kimerészkedik, azt remélve, többet nyernek, mint veszítenek ezzel a fajta szereppel.
VI Images / Getty Images 2016-ban, már az Ajax színeiben.

2021 februárjában az idilli szituáció megváltozott, Onanát 9 hónapra eltiltották a futballtól egy meglepetésszerű doppingvizsgálat után. A játékos a váratlanul érkező teszt előtt fejfájás miatt kapott be egy gyógyszert, amit az orvos korábban a feleségének írt fel, de az tartalmazott egy furoszemid nevű anyagot. Ez vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő készítmény, gátolja a víz visszaszívódását a vesében. Egyébként nem a teljesítmény fokozására szolgál. Óvatlanságát nehezen, de elfogadta az Ajax.

Miután visszatért, az utánpótláscsapatban nyerhette vissza a régi formáját, és az akkori első számú Ajax-kapus, Maarten Stekelenburg sérülése miatt visszakerült a kezdőbe. Bár produkált kimagasló meccseket, az Ajaxszal való kapcsolata soha nem lett a régi, miképp a formája sem. Végül Ten Haggal együtt távozott a 2021-22-es szezon végén: az edző a Manchester Unitednél folytatta, Onana az olasz Interhez távozott, hogy Samir Handanovictól vegye át kék-feketék védelmének irányítását.

Botrányos vb, majdnem mennybemenetel a BL-ben

Látszólag kirobbanthatatlan helye volt a kameruni válogatottban, egészen a katari vb nyitómeccséig: 1-0-s vereséget szenvedtek Svájctól, Onana pedig összeveszett a szövetségi kapitánnyal, Rigobert Songgal, számolt be róla az Athletic.

A tréner azt kifogásolta, Onana túl merész és kockázatvállaló a kapu előterében, és nézeteltérés volt köztük abban is, kinek kellene szerepelnie a kezdő tizenegyben.

Ebből is nyilvánvaló, hogy Onana nehéz ember, és mint a válogatott legértékesebb játékosa, rendelkezik bizonyos privilégiumokkal. Ám ez sem legitimálhatta azt, hogy megkérdőjelezte a kapitány döntéseit: hamar a Katarból hazafelé tartó gépen találta magát – mindezt Samuel Eto’o is nehezen nyelte le, mivel jó viszonyt ápol Onanával.

Simeone Inzaghi, az Inter edzője már a kezdetektől nem úgy használta Onana képességeit, mint Ten Hag az Ajaxnál. Kettejük között mégsem alakult ki olyan feszültség, mint ami a válogatottbeli pályafutását megpecsételte. Az Inter csodálatosan menetelt a Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásában, ebben komoly szerepet vállalt Onana a bravúrjaival, pontos passzjátékával, mindössze 8 bekapott góllal. Bár a Manchester City ellen elveszítették a döntőt, Pep Guardiola, az angolok edzője is megdicsérte a hálóőrt a BL-ben mutatott teljesítménye miatt. Volt is miért, elvégre a megakadályozott gólok (prevented goals) mutatója 7,8 volt abban a kiírásban, ennél jobb számokat pedig egy kapus sem produkált.

Onana kivételes kapus, olyan pozíciót foglal el, ami miatt hátulról lehet jól építkezni. Tényleg remek kapus, különleges minőséget képvisel. Általában nagyszerű kapusaik vannak a topcsapatoknak, ő kivételes a lábbal való játékban.

A spanyol menedzser szerint Onana egyfajta „labdatartó középpályás” volt a helyezkedése és a passzminősége alapján. Ne feledjük, a brazil Ederson is nagyon hasonló profilú kapus a Citynél: labdajárató, proaktív a támadásépítésben, jó a nyomástűrése, a passzválasztásai, előrébb helyezkedik, mint egy átlagos kapuvédő. Nyilvánvalóan erre van szükség ahhoz a domináns játékhoz, amit egy magát topcsapatnak valló együttes szeretne megvalósítani.

sofascore.com André Onana statisztikai mutatói a Serie A 2022-23-as szezonjából, a hőtérképén elég jól látszik, milyen sűrűn hagyja el a tizenhatosát.

Guardiola – mint aki megérzett valamit – még párhuzamot is vont az Inter-United-Onana háromszögben:

Az Inter csatárai, mint Džeko, Lukaku, Martinez, mesterei a labda megtartásának. Vegyük a Unitedet: ott a hosszú labdákkal csak Rashfordot és a mellette játszó másik támadót keresik

– utalva arra, hogy az Inter játékosai komplettebbek, jobban megtartják a fellőtt labdát, és még képesek is azt a kapuig elvinni.

Az Opta statisztikáiból látszik: kapus által felpasszolt labdákból a United 9 gólt szerzett az előző szezonban, többet, mint bármely más Premier League-csapat. Csekély a valószínűsége, hogy ez a szám robbanásszerűen nő majd Onana szerződtetésével, sőt aligha fog csak/vagy jelentős részben erre épülni a mutatott futballjuk. Mindenesetre minden eddiginél erősebb, más típusú fegyvere lesz ez a manchesteri csapatnak.

A játék tényleg a kapussal kezdődik és ér véget

A futball csapatjáték, és a kapusokra minden eddiginél jelentőségteljesebb szerep hárul: amennyiben egy hálóőr nem képes hátulról támadást indítani, labdát megtartani, nyomás alatt jó döntést hozni – az hat a védelemre, a középpályára és a támadósorra is.

A bizonytalanság bizonytalanságot szül.

  • Onana legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy higgadt, magabiztos – már-már pofátlanul is az.
  • Egyfajta irányító a saját tizenhatosa környékén: pontosan passzol, legyen szó rövid vagy hosszú labdákról.
  • Ha nyomás alá helyezik, nem jön zavarba: kivár, tartja a labdát, amíg nem lát lehetőséget annak megjátszására.
  • Egy az egy elleni szituációkban pedig képes megmutatni, hogy a reflexei sem utolsók.
  • A kameruni előretolt pozíciót vesz fel, a középső védők emiatt a szélekre húzódhatnak a könnyű passzok érdekében, a szélsővédők pedig feljebb, hogy fokozzák a nyomást az ellenfél térfelén.

„Ahogy változik a futball – és a Manchester United játéka is –, mind erősebb kontúrokkal rajzolódtak ki De Gea gyengeségei. A StatsPerform adatelemző cég tavaly nyáron foglalkozott De Gea passzproblémáival. Megfigyelésük szerint több negatívum is kimutatható: De Gea stílusa (amelyben nagy szerepet kapnak a védések és jóval kisebbet a labdajáratás) nem teljesen passzol ahhoz, amit Erik ten Hag látni szeretne; a kapus nem elég magabiztos lábbal, és ennek következményeképpen súlyos hibák csúszhatnak az építkezésbe. De Gea viszonylag pontatlan, legalábbis nem tud úgy segíteni az építkezésben, mint, mondjuk, a városi rivális Manchester City brazil kapusa, Ederson” – írtuk korábbi cikkünkben a spanyol hálóőrről, akit az angol sportmédia az „analóg kapus” jelzővel is illetett, így utalva hiányosságaira.

Nem kérdés: hálátlanabb szerepkör aligha van a futballban a kapusénál, ám a De Gea ellen felhozott „vádak” igaznak bizonyultak, mert Ten Hag meghozta azt a kemény döntést, hogy 545 meccs után elengedte a spanyolt.

Will Palmer / Sportsphoto / Allstar / Getty Images

A Unitednek volt már korábban olyan kapusa, aki nem félt attól, ha nyomás alatt kellett megjátszania a labdát, bár Fabien Barthez közel sem volt a magabiztosság olyan oszlopa, mint amilyenné Onana válhat az Old Traffordon (és tegyük hozzá, Barthez idején sem volt a kapusszerep oly fontos, mint manapság). A hozzájuk hasonló portásokról szóló narratíva is alaposan megváltozott a kilencvenes, kétezres évek óta, mert manapság már nem „őrült, magukat szórakoztató” futballistáknak nevezi őket profán módon a sportsajtó.

Onana egyértelműen azért érkezett Manchesterbe, mert Ten Hag olyan kapust keresett, akivel alapjaiban változhat meg a csapat játéka, igazodva a mai trendekhez. Nemcsak hozzá van szokva ahhoz, hogy hátulról járassa a labdát, de alaposan meg is fontolja, hová passzolja azt: ritkán vágja fel vaktában azt, nála csak három kapus adott el kevesebbszer labdát a Serie A legutóbbi szezonjában.

Manapság a futball azt követeli meg, hogy hátulról jól építkezz. Ebben André minőséget jelent. Minden területet le kell fedni. Személyiségével, a pályán mutatott jelenlétéből is kitűnik, mennyire vágyik a győzelemre. Trófeákat akar nyerni, segíti majd a csapatot, hogy új szintre jussunk

– áradozott róla Ten Hag a szerződtetése után.

A védekezésből támadásba lendüléshez már vannak megfelelő játékosai a Unitednek, mint például Raphaël Varane, Lisandro Martínez, Luke Shaw vagy Casemiro. Teljesen logikus döntés volt a menedzser részéről, hogy egy hozzájuk hasonló, labdaügyes kapust tegyen meg a védelem vezérének (miközben látványosan partvonalon kívülre helyezte azokat a játékosokat, akik nem passzolnak a rendszerbe, lásd: Maguire, Scott McTominay, Eric Bailly).

Matthew Ashton – AMA / Getty Images

Az Opta statisztikái alapján Onana saját térfelén elért passzpontossága a 93,8 százalékot ütötte meg az Inter tavalyi szezonjában. De Geánál ez a szám mindössze 88% volt. A védési hatékonyságuk is közel hasonló (Onana 71,8%, De Gea 69,9%). Csak míg De Geát könnyedén, addig kameruni kollégáját nehezen lehet nyomás alá helyezni.

Ha a kapus jó a labdatartásban (márpedig Onana az), úgy nehéz zavart helyzetbe hozni, csakhogy ehhez ugyanilyen biztos lábú védelem is szükséges – ennyire világosak Ten Hag modern futballról alkotott elképzelései.

Megérkezés Manchesterbe: potyagól, balhé Maguire-rel

Onana alkalmazkodása az angol bajnoksághoz bizonyára nem lesz zökkenőmentés: sem az Eredivise, sem a Serie A nem követel meg olyan fizikai igénybevételt, mint a Premier League. Kulcsfontosságú lesz, hogy mennyi idő alatt tudja majd felvenni a ritmust és mennyire képes alkalmazkodni Ten Hag régi-új elképzeléseihez. De az biztos, hogy a United is rálépett a haladás útjára, alaposan felmérve a modern futball elkerülhetetlen változásait, már ami a kapusposztot illeti.

A sors fintora, hogy Onana az első, Old Traffordon játszott meccsén kapott egy félpályás potyagólt.

Ami persze inkább volt a védelem hibája, pontosabban Diogo Daloté, aki odapasszolta a labdát az ellenfélnek. A United már jól láthatóan magasra feltolja a védekezését, ezáltal Onana is kapujától távolabb tartózkodik.

Érdekesebb jelenet történt az előző meccsén, ami a csapat amerikai túráján történt: a Dortmund ellen játszottak, mikor Maguire eladta a labdát saját térfelén, majd a sárga-feketék egészen Onana kapujáig gyalogoltak. A kapus végül védett, ám azt követően látványosan leordította Maguire-t. Ha megnézzük a lentebbi videót, jól nyomon követhető, hol csúszott hiba a gépezetbe.

  1. McTominay hátrébb lép Maguire és Lindelöf közé, hogy elkérje a labdát Onanától.
  2. Maguire-höz passzol, akinek logikusan az előtte álló Christian Eriksent kellene megtalálnia, de egyrészt lassan reagál, másfelől a dortmundiak elzárják a dán középpályás előtt lévő passzfolyosót.
  3. Eriksen eleve rossz helyzetben kapja a labdát az angoltól, így nincs más választása, mint visszapasszolni azt a feladónak.
  4. Maguire rosszul veszi át a játékszert, bepánikol, visszaadná Eriksennek, ám elcsípik a lábáról a dortmundiak, és helyzetig robognak.

Onana az angol védő megdorgálásáról azt nyilatkozta:

Igyekszem sokat követelni. Tudom, hogy Maguire jó játékos. Ő a csapat egyik kapitánya, van tekintélye, jól bánik a labdával. Jó srác, jó kapcsolatom van vele, de ezekre figyelnie kell. Amikor hátul állok, ez a minimum elvárásom mindenkivel szemben – magamat is beleértve, mert mindannyiunknak van felelőssége. Történhetnek hibák, de azoktól nem kell félni, az élet részét képezik. Tanulunk belőlük.

A tanulási folyamat elindult – mindenki részéről. Legalábbis, ami az új hálóőr beilleszkedését illeti. Meglehet, elhamarkodott kijelentés olyasmiről beszélni, hogy André Onana a Manchester United következő 10 évének legfontosabb igazolása lesz. Egyelőre annyi biztos, érkezett egy teljesen más profilú, Ten Hag taktikájába De Geánál bizonyosan jobban passzoló kapus a csapathoz. Hogy ebből mit hoz ki edző és játékos, arra a következő fél évben fogunk érdemleges, de nem teljes választ kapni. Habár Onana sikerét már előre megénekelte a nemzetközi sportsajtó, miképp a manchesteri szurkolók is bizakodók a témában, érdemes várnunk az „ítélethirdetéssel”.

De azt semmiképp ne vegyük el Onanától, hogy olyan edző kezei alá került, aki jól ismeri őt, és a Manchester United újjáépítésének abba a fázisába érkezett meg, melyben jobban nem is értékelődhetnének fel kivételes képességei.

Matthew Ashton – AMA / Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik