Nemzetközi foci

Már meg vannak veszve a debütáló magyar focistáért az angol bajnokságban

Simon Galloway / PA Images via Getty Images
Simon Galloway / PA Images via Getty Images

A West Ham United elleni 1-1-es hazai döntetlennel debütált a Premier League-ben szereplő Bournemouth csapatában a 19 éves Kerkez Milos. A magyar válogatott játékos a nyáron érkezett az angol élvonalbeli csapathoz, és rögtön az első fordulóban kezdett és végig a pályán volt.

Nagyon sok energiája van ennek a srácnak

– ezt tweetelte már az első félidő során a csapat hivatalos csatornája Kerkez fotójával párban. A játékosnak már az első percekben volt két becsúszása, amiért tapsot kapott a nézőktől.

A Bournemouth-nak sokáig csak felvillanásai voltak a meccsen, a Konferencia Liga-győztes West Ham már az első félidőben közelebb járt a gólhoz, a másodikban pedig Bowen remek lövésével sikerült is megszerezni a vezetést.  Egy alkalommal Kerkeznek kellett fejjel blokkolnia egy, a kapu hosszú oldalába tartó lövést, majd a hazaiak találták el a keresztlécet a 65. percben. A hajrában Solanke kapott egy jó ütemű passzt, eltolta a labdát a kapus mellett és a kapuba lőtt, így a Bournemouth végül pontot tudott menteni (ehhez az is kellett, hogy vendégoldalon Paquéta kapufát lőtt a 85. percben).

2016 májusa óta ő az első magyar, aki pályára lépett az angol élvonalban, akkor Bogdán Ádám védte a Liverpool kapuját.

Kerkez Milos a földön tíz párharcából hatot nyert meg, a levegőben ötből négyet. Volt három felszabadítása és két szerelése, 68 alkalommal ért labdába, és 28 pontos passza volt (78 százalékos pontosság mellett), volt egy kulcsátadása is. Négy beadásából egy talált társat.

sofascore.com Kerkez Milos meccsstatisztikái.

A Bournemouth az előző szezonban a 15. helyen zárt a Premier League-ben, ám a vezetőség többet várt, így leváltották a nyáron Gary O’Neilt és azt az Andoni Iraolát nevezték ki a helyére, aki a Rayo Vallecano edzőjeként szerzett magának szakmai elismerést. A spanyol csapatot előbb az élvonalba vezette, majd előbb 12., aztán 11. helyen zárt vele, miközben összejött egy Király Kupa-elődöntő is.

A szerbiai Verbászon született Kerkez az osztrák Rapid Wien utánpótlásában is megfordult, majd játszott Hódmezővásárhelyen, Győrben, aztán 2021-ben az AC Milan utánpótlásába került. Onnan szerződtette 222 januárjában a holland AZ Alkmaar, amelynek első csapatával Konferencia Liga-elődöntőig jutott, majd most nyáron 18 millió euróért leigazolta őt a Bournemouth a nyolcszoros magyar válogatott játékosért.

Kapcsolódó
Dárdai-góllal kezdett és hengerelt a Hertha a kupában
Szezonbeli első gólját és győzelmét is megszerezte a berlini csapat.

Premier League, 1. forduló

Bournemouth-West Ham United 1-1 (0-0)
Brighton-Luton 4-1 (1-0)
Everton-Fulham 0-1 (0-0)
Sheffield United-Crystal Palace 0-1 (0-0)
Newcastle United-Aston Villa 5-1 (2-1)
Arsenal-Nottingham Forrest 2-1 (2-0)

Olvasói sztorik