Nemzetközi foci

Összeomlik vagy szárnyra kap a sztárjait elveszítő PSG?

Jean Catuffe / Getty Images
Jean Catuffe / Getty Images
2011 óta évről évre gigaköltségvetésből épít nagycsapatot a Paris Saint-Germain, amely – a mostani átigazolási időszakot is beleszámítva – 13 szezon alatt 1,75 milliárd eurót költött új játékosokra. Csak a nagy álom, a Bajnokok Ligája megnyerése nem jött össze, még az irigyelt álomtrió – Messi, Mbappé és Neymar – vezérletével sem. Ráadásul ezen a nyáron akár mindhárom csúcssztárját elbukhatja a PSG, és még az új edzője sem érzi magát biztonságban.

Amióta a Qatar Sports Investments 2011-ben átvette a Paris Saint-Germain irányítását, a futballcsapat leghőbb vágya a Bajnokok Ligája megnyerése. Hazai környezetben egyedülálló a klub teljesítménye: 12 év alatt kilencszer lett bajnok, háromszor ezüstérmes, nyert hat Francia Kupát és hat ligakupát.

Ám a QSI hiába invesztált bele annyi pénzt, amennyit nem szégyellt (a Transfermarkt adatai szerint 13 szezon alatt 1,75 milliárd eurót), hiába igazolta le a világ legjobbjait Zlatan Ibrahimovictól Neymaron át Kylian Mbappéig és Lionel Messiig, a nagy álomnak csupán egyszer jutott a közelébe: 2019–20-ban, amikor a BL-döntőben 1-0-ra kikapott a Bayern Münchentől Lisszabonban.

Így aztán minden szezon egy nagy nekirugaszkodás és fohászkodás, az idei csak annyival másabb, hogy akár sokkal nagyobb veszteségeket is elkönyvelhet a csapat, mint bármikor korábban.

A júliusban menesztett Christophe Galtier vezetőedző utódja, Luis Enrique ugyanis úgy írt alá július 5-én, hogy a világ legjobb csatársorával számolt, miközben elképzelhető, hogy a hétvégi szezonrajton már egyik világsztárra sem számíthat.

Messi elment, Mbappé partvonalon kívül

Messivel biztosan nem számolhat, hiszen az argentinokat világbajnoki címig vezető klasszis július 15-én aláírt az Inter Miamihoz. A 36 éves sztár nagyon komoly ajánlatokat kapott a szaúdi ligából, ő azonban az MLS-t választotta, ahol négy meccsen hét gólnál jár – ilyen bombaforma elkelne Párizsban is.

Mbappé helyzete más: a csatár jelezte hetekkel ezelőtt, hogy nem szeretné meghosszabbítani 2024 nyarán lejáró szerződését. Nasszer al-Kelaifi elnök állítólag rendkívül csalódott benne, mivel tavaly hatalmas szerződést ajánlott neki, havi 6 millió euró értékben, de ez sem volt elég.

A rossznyelvek szerint a Real Madrid zavarta meg a fejét, és a spanyolok így szeretnének jövő nyáron könnyedén hozzájutni.

A PSG viszont nem szeretné, ha egyik – ha nem a – legértékesebb játékosa ingyen távozna, ezért a klubvezetés júliusban ultimátumot intézett hozzá: ha legalább egy évet nem hosszabbít, akkor most eladják annak, aki a legtöbb pénzt teszi le az asztalra. A határidőt eredetileg július 31-ben állapították meg, ám mostanáig semmi sem történt.

Közben a (bulvár)sajtó a Real Madrid mellett a Barcelonával, a Liverpoollal, a Chelsea-vel és a szaúdi al-Hilallal is hírbe hozta, utóbbi állítólag világrekordot jelentő, 300 millió eurót ajánlott érte.

Neymar viheti be a KO-t

Az igazi mélyütés azonban mindezek után érte a párizsiakat: a hírek szerint ugyanis hétfőn Neymar jelezte, máshol szeretné folytatni a pályafutását. A brazillal kapcsolatban korábban gyakoribbak voltak ezek a pletykák, tavalyi nyáron is úgy tűnt, hogy nem marad, most viszont Mbappé kiesésével már kifejezetten kínos lenne, ha távozna.

A L’Équipe is azt írta: az elmúlt időszakban nem igazán voltak egy hullámhosszon a felek, Neymar a 2025-ig szóló szerződése ellenére nem érzi jól magát a fővárosban, különösen a tavaly májusban az otthona előtt megtartott demonstrációk óta. A párizsi szurkolók ugyanis a háza előtt tüntettek, hogy távozásra bírják, ő pedig a kiszolgáltatott helyzetében részben a klubot hibáztatta a biztonság hiányáért.

Ha Neymar távozna, a legkézenfekvőbb megoldás a Barcelona lenne, ahol 2013 és 2016 között két bajnoki címet nyert, és 123 meccsen 68 gólt szerzett, plusz kiosztott 35 gólpasszt.

Az átigazolásguru Fabrizio Romano szerint Neymar szívesen visszatérne Barcelonába, de a katalánoknál is nagy a megosztottság, Xavi például nem örülne, ha a brazil érkezésével ismét a pénzügyi bizonytalanság lenne úrrá a klubon, nem beszélve az öltöző nyugalmáról és a hierarchia esetleges felborulásáról.

Az mindenesetre érdekes, hogy Neymar apja – aki egyben a játékos menedzsere is – cáfolta a párizsi távozást, az egészet egy barcelonai kitalációnak nevezte.

A pletykák szerint a PSG és Manchester United korábban tárgyalt egymással Neymar átigazolásáról, de Erik ten Hag (MU) nem volt hajlandó kommentálni a pletykákat.

Egy mindenkiért

A káoszt erősíti egy másik híresztelés is, amely szerint a szakmai stáb sem áll gránitszilárdságú alapokon. A Marca múlt hét végén azt írta, az egy hónapja kinevezett Luis Enrique azt fontolgatja, hogy elhagyja a PSG-t.

Egyrészt, mert elege van a párizsiak Kylian Mbappé jövője miatti határozatlanságából (és akkor még nem is tudhatott Neymar tervéről), másrészt a Le Parisien elhíresztelte, hogy a sportigazgató Luis Campos helyzete sem a legstabilabb.

Márpedig ő szerződtette a spanyol szakembert, és ha még jobbkeze és asszisztense, Rafel Pol is távozik (személyes problémák miatt), nem sok oka lenne a maradásra.

Luis Enrique egy fényképpel reagált, amit akár beismerésnek is lehet tekinteni. Egy múlt heti Instagram-sztorijában megosztott egy fotót, amelyen három munkatársa kíséretében látható, és a Három testőr-mottójával üzent:

Egy mindenkiért, mindenki egyért!

Teljes átalakulás

Hogy mi lesz a PSG-vel az új szezonban? Lehet, hogy éppen ez a kényszerű megtisztulás hozza meg a sikert, hiszen a szakmai stábnak kevesebb egót kell kezelnie, ami a csapatkohézió javára válhat. Az ugyanis az elmúlt 12 évben világossá vált, hogy miként nem tud a csapat odakerülni a BL csúcsára, de talán egy másik megoldás sikeresebb lehet.

A csapatból Messi mellett távozott a veterán spanyol védő, Sergio Ramos, míg Mauro Icardiért (Galatasaray) 10, a francia El Chadaille Bitshiabuért (RB Leipzig) 15 millió eurót kapott a klub.

Érkezési oldalon eddig 159,5 millió eurót sikerült elkölteni. A 22 éves uruguay-i válogatott védekező középpályás, Manuel Ugarte a legdrágább, őt 60 millió euróért vették meg a portugál Sportingtól, a világbajnok védő, Lucas Hernández 45, a dél-koreai szélső Kang In Ri (Mallorca) 22 millió euróba került, míg Hugo Ekitikét 28,5 millióért vásárolták meg végleg a Stade Reims csapatától.

De az Intertől érkezett ingyen egy rutinos szlovák védő, Milan Skriniar, a Nemzetek Ligája-győztes középpályás, Marco Asensio, egy mindössze 19 éves tehetség, a friss U19-es Európa-bajnok olasz középpályás, Cher Ndour, de a legnagyobb fogás talán egy másik Benfica-futballista, Goncalo Ramos lehet.

A 22 éves portugál válogatott támadó az előző idényben 47 tétmérkőzésén 27 gólig és 12 gólpasszig jutott, ez nagyon sokat érhet a Ligue 1-ben is. A támadó egyelőre kölcsönbe, de vételi opcióval érkezett.

Nagyon örülünk, hogy új csatárként üdvözölhetjük Goncalo Ramost a családunkban. Egy fantasztikus, rendkívül motivált fiatal válogatott játékost szerződtettünk, aki a csapatért küzd. Ilyen típusú játékosok jelentik nagyszerű intézményünk jövőjét

– mondta al-Kelaifi elnök, mintegy üzenve a távozó nagy neveknek.

És a keret még nem teljes, hiszen a hírek szerint érkezik Ousmane Dembélé (Barcelona), illetve Randal Kolo Muani (Frankfurt) is.

A csapat szombaton a Lorient ellen kezdi meg a 2023–24-es idényt, lenne miért visszavágni, hiszen legutóbb, április 30-án a kiscsapat 3-1-re győzött a Parc des Princes-ben.

Olvasói sztorik