Nemzetközi foci

Anglia továbbkínlódta magát a vébén, de elvesztette egyik legjobbját, aki megtaposta az ellenfelet

Patrick Hamilton / AFP
Patrick Hamilton / AFP

Tíz hős oroszlán, egy hülyegyerek – ezzel az emlékezetes címmel számolt be a Daily Mirror nevű angol lap 1998 nyarán arról, hogy David Beckham egy ostoba szabálytalanság miatt piros lapot kapott az Argentína elleni vb-nyolcaddöntőben, csapata pedig később elbukta a tizenegyespárbajt, és ezzel kiesett.

Az angol női válogatott feltörekvő sztárja, a dánok ellen győztes gólt szerző, majd a Kína ellen a hat gólból ötben is szerepet vállaló Lauren James könnyen hasonló jelzőt kaphatott volna, mint anno Beckham, mert ő is fontos meccsen csinált óriási butaságot.

A Nigéria elleni vb-nyolcaddöntőn sem Jamesnek, sem a többi angol támadónak nem ment a játék, és a 21 éves támadó középpályás a frusztráltságát úgy fejezte ki, hogy rálépett a földön fekvő ellenfelére, Michelle Alozie-ra. James elsőre sárga lapot kapott, de mióta van VAR, ezeket nehéz megúszni, neki sem sikerült, mivel a felvételek megtekintése után a sárgát piros lapra cserélte az argentin játékvezető, Melissa Borjas.

Nigéria a rendes játékidőben mindkét félidőben eltalálta a kapufát, a hosszabbításban azonban nem tudta meglovagolni az emberelőnyét, így jöhetett a tizenegyespárbaj. Az angolok első rúgója, Georgia Stanway a jobb sarok mellé bikázott, de nem célzott jobban a nigériaiak első két embere, Ugochi Oparanozie és Alozie sem, egyikük mellé, másikuk fölé tüzelt.

Az angolok viszont több tizenegyest nem rontottak el, az utolsó lövő az a Chloe Kelly volt, aki korábban az Eb-döntőt és a brazilok elleni Finalissimát is megnyerte csapatának a tizenegyesével.

Az angolok a negyeddöntőben Jamaicával vagy Kolumbiával találkoznak. Jamesnek viszont lesz ideje gondolkodni, hogy máskor hogyan is kéne levezetnie a feszültséget, mert a taposás miatt szinte biztos, hogy súlyos, legalább hárommeccses eltiltás vár rá, és akkor ezen a tornán már nem léphet pályára.

Szimpatikus gesztus volt az angoloktól, ahogy a nigériai kapust vigasztalták a 11-esek után:

Eredmény, vb-nyolcaddöntő:

Anglia – Nigéria 0-0 – tizenegyesekkel: 4-2
Ausztrália – Dánia 2-0 (1-0)

Olvasói sztorik