Nemzetközi foci

„Egyetek szart!” – botrányosan szakadt félbe egy női mérkőzés

Meg Oliphant / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Meg Oliphant / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Botrányos körülmények között ért véget egy felkészülési mérkőzés a kolumbiai és az ír női labdarúgó-válogatott között: a zárt kapuk mögött vívott csata 20 perc után félbeszakadt, miután egy ír játékost kórházba kellett vinni. A dél-amerikaiak szerint csak hiszti az egész, semmi más.

Július 20-án rajtol az ausztrál, új-zélandi közös rendezésű női labdarúgó-világbajnokság, amelyre a gőzerővel készülnek a résztvevő válogatottak. Persze nem úgy, ahogy Kolumbia és Írország tette a szerdai brisbane-i összecsapáson, amely 20 perc után félbe szakadt.

Hogy pontosan mi történt, nehéz megállapítani, felek ugyanis abban állapodtak meg, hogy zárt kapuk mögött, a sajtó teljes kizárásával mérik össze erejüket.

A 20. percben aztán Denise O’Sullivan kemény rúgást kapott a sípcsontjára, az orvosok azt tanácsolták, azonnal szállítsák kórházba, mire az írek jelezték, nem hajlandóak folytatni a mérkőzést.

Néhány órával később Kolumbia is reagált:

„A Kolumbiai Labdarúgó Szövetség jelentése szerint az edzés részeként lebonyolított barátságos mérkőzést a kolumbiai női válogatott és Írország között felfüggesztették, mert a rivális úgy döntött, hogy 23 perc elteltével nem folytatja a mérkőzést. Kolumbia visszatér Sydney-be, hogy folytassa a felkészülést, a vb rajta előtt még egy barátságos edzőmérkőzést tervez Kína ellen.”

A közlemény hozzátette, hogy a csapat tiszteletben tartja a fair play-t, és Írország döntését.

Ezzel azonban nem volt vége a nyilatkozatháborúnak, az Espanyolban légióskodó 28 éves kolumbiai védő, Daniela Caracas ugyanis kőkeményen beszólt az ellenfélnek – legalábbis ez derült ki egy pénteken közzétett szurkolói videóból.

Kislányok voltak

– mondta az írekről. „Volt egy összecsapás, majd panaszkodni kezdtek. Azt mondták, meglátják, hogy akarnak-e tovább játszani vagy sem. Ezért edzőnk, Nelson Abadía azt mondta, nem várjuk meg, hogy ők döntsenek. Egyenek szart!”

Az írek szövetségi kapitánya, Vera Pauw szerint játékosai féltették a testi épségüket, de azt visszautasította, hogy Kolumbia döntött volna a meccs félbeszakításáról.

„Kicsit megdöbbentem, amikor ezt hallottam” – nyilatkozta napokkal később. „O’Sullivan sérülésekor nyugodtan odamentem az ellenfél kispadjához, és mondtam a kollégámnak, hogy szükségem van a segítségére. Mondtam, hogy mindannyian menni akarunk a vb-re. Nem vállalta a felelősséget. Aztán jött a csapatmenedzser, neki is ugyanezt mondtam, és kértem, segítsen megnyugtatni a dolgokat. De csak annyit mondott az esetről, hogy nem volt szándékos. Szóval nem kaptam tőlük segítséget, de az is igaz, hogy nem uszítottak senkit, ezt szeretném kiemelni.

Az írek a B csoportban a házigazda Ausztráliával, Nigériával és Kanadával meccselnek a vébén, míg Kolumbia ellenfele a H csoportban Németország, Marokkó és Dél-Korea lesz.

Olvasói sztorik