Nemzetközi foci

Tényleg Guardiola tehet a német válogatott visszaeséséről?

PATRIK STOLLARZ / AFP
PATRIK STOLLARZ / AFP
A németekkel 2014-ben világbajnoki címet szerzett Bastian Schweinsteiger szerint Pep Guardiola a felelős azért, hogy a válogatott az elmúlt években visszaesett.

Az tény, hogy a német válogatott a 2016-os Eb-n még elődöntőt játszhatott, azóta azonban két vébén is kizúgott már a csoportkörben, míg a 2021-es Eb-n ugyan az első kört túlélte, de a nyolcaddöntőben elbúcsúzott.

A korábbi kiváló középpályás Schweinsteiger szerint mindez Pep Guardiola miatt történhetett, akinek edzői stílusa alapjaiban változtatta meg a Bayern München játékát. A spanyol szakemberrel ugyanis a bajor csapat – és ezáltal a válogatott is – túlságosan a labdabirtokláson alapuló futballra koncentrált, és szem elől tévesztette az olyan korábbi erősségét, mint a harcosság.

Amikor Guardiola csatlakozott a Bayernhez, mindenki azt hitte, hogy az általa kedvelt rövidpasszos futballt kell játszanunk

nyilatkozta.

„Úgy gondolom, hogy a legtöbb ország harcosként tekintett a németekre, akik rohantak és küzdöttek a mérkőzés végig. Az elmúlt hét-nyolc évben elvesztek az erősségeink, sok mindent elfelejtettünk, és inkább arra koncentráltunk, hogy szépen passzoljunk egymáshoz.”

Szerinte a nemzeti csapatnak most az lenne a legnagyobb feladata, hogy Hansi Flick irányításával újra felfedezze az identitását.

A legutóbbi 11 meccséből mindössze három győzelmet arató válogatottnak ugyanis elég kicsi az önbizalma, pedig jövőre 2024-es Európa-bajnoki házigazdaként kellene nagyot alkotnia.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik