Nemzetközi foci

Szoboszlai Dominik: Soha nem fogok megváltozni attól, amennyi pénzt keresek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, édesapja, Szoboszlai Zsolt, és menedzsere, Esterházy Mátyás kedd esti, budapesti szűk körű sajtótájékoztatóján elhangzott újságírói kérdéseket, illetve az arra adott válaszokat összegeztük szerkesztett formában.

Kedd délután 18 órától tartott sajtótájékoztatót az EM Sports, a vasárnap 70 millió euróért cserébe Lipcséből Liverpoolba igazoló Szoboszlai Dominikot képviselő ügynökség.

A szűk körű esemény fénypontjaként – alighanem az őszi válogatott meccsekig utoljára – a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya is megjelent édesapja, Szoboszlai Zsolt, és a cégvezető-menedzsere, Esterházy Mátyás társaságában. A szobába utolsóként belépő Szoboszlait taps fogadta, majd utána az újságírók szabadon kérdezhettek. Az alábbiakban az újságírói kérdéseket, illetve az arra adott válaszokat összegeztük szerkesztett formában.

Szoboszlai Dominik: A célom, hogy címeket nyerjek, minél többet

Arra a kérdésre, hogy nem okozott-e fejtörést a döntéshozatalban az, hogy a Liverpool jelenleg nem BL-, csak EL-résztvevő: „Amikor meghallottam, hogy komoly az érdeklődés, nem gondoltam a Bajnokok Ligájára.

Inkább arra, hogy akkor az Európa Ligát kell megnyerni a Liverpoollal. Az a célom, hogy címeket nyerjek. Minél többet.

Angliában négy lehetőségünk lesz a következő évadban. Eddigi profi karrierem során minden évben nyertem valamit, ezt a sorozatot szeretném folytatni, részese lenni ezeknek a sikereknek, bármivel – játékpercekkel, akár gólokkal, gólpasszokkal – amivel hozzá tudok járulni.”

Arra a kérdésre, hogy mit választana, ezüstérmet a bajnokságban, vagy Európa Liga-győzelmet, vagy fordítva, azt felelte: „Inkább mindkettő legyen arany.”

Ott tart, ahol négy évvel ezelőtt eltervezte? „Mindig napról napra, hétvégéről hétvégére, vagy meccsről meccsre gondolkodom. Sikerült Salzburgból Lipcsébe igazolnom, ami akkor nagy lépés volt. Viszont azt nem gondoltam volna, hogy a Liverpool 70 millió eurót kifizet értem. Pláne nem ilyen hamar. Azért sem, mert a lipcsei első félévben sérült voltam. Aztán Jesse Marschnál elkezdtem játszani. Aztán jött egy edző (Domenico Tedesco – a szerk.), aki kevésbé szerette volna, hogy segítsem a csapatot, úgy gondolta, vannak mások, akik jobban tudják. Ezt kifelé elfogadtuk, nem foglalkoztunk vele, de duplán dolgoztunk tovább. Utána jött Marco Rose, aki teljes mértékben bízott bennem és megadta a lehetőséget, amivel éltem is – megdolgoztam érte, hogy minden meccsen pályára léphessek. Úgyhogy voltak hullámvölgyek a lipcsei karrieremben. Így visszagondolva négy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy 22 éves koromban a Liverpool játékosa leszek.”

Szajki Bálint / 24.hu

A magyar fejjel szinte felfoghatatlan összeg, amit kifizettek érte (26 milliárd forint), illetve a jövedelme mennyire változtatja meg a környezetét, a környezetével való kapcsolatát?

„Biztos voltam benne, hogy előjön ez a kérdés, ezért készültem egy példával. Ugyanúgy el fogok menni a kamionos barátommal a kifőzdébe és megeszünk egy nagy adag zúzapörköltet nokedlivel, mert az a kedvencem. És annyira jól fogom ettől is érezni magam, mintha a pályán lennék. Szóval soha nem fogok megváltozni attól, amennyi pénzt keresek, nem járok innen kezdve csak puccos étterembe. ”

Szoboszlai Zsolt ezt azzal egészítette ki, hogy

Ha csak a pénz motiválná, én lennék az első aki agyoncsapná. Szerencsére nincs erre szükség. Hallhattátok most ti is. Dominiknak az a fontos, hogy kupákat, címeket nyerjen. Ez motiválja, ez viszi előre. Ezáltal lesz sikeres a maga területén a futballban, nem az azzal kereshető pénz nagysága miatt.

Esterházy szerint Dominik az elmúlt években megtanult a pénzzel bánni. „Ez egy nagyon fontos elem volt a karrierépítésünkben. Fel kellett fognia, hogy ha ezen az úton akar végigmenni, akkor egy idő után ezzel felfoghatatlan mennyiségű pénzt lehet keresni, de a pénz ellenére is sok-sok éven keresztül teljesíteni kell nap, mint nap. Ha ezt nem tudta volna felfogni, az egész karrierjét nem tudta volna megcsinálni, mert ez teljesen normális hozadéka annak, hogy a Liverpool harmadik legdrágább igazolásaként a Premier League-be igazolt.”

Esterházy Mátyás pénzről, a sztárságról, Dominik felelősségtudatáról:

„Fontos, hogy az a sok százezer fiatal sportoló, labdarúgó, szurkoló, aki most olvas Dominik átigazolásáról, ne csak azt lássa, hogy mekkora brutális összeget fizettek érte, mennyi pénzt keres, hogy Liverpool-mezben fotózzák, hanem meghallja, meglássa, felfogja azt a munkamennyiséget, ami ehhez az eredményhez vezetett. Mert a munka hozza az eredményt és nem fordítva. Ezért szeretném, ha a magyar média úgy próbálná meg közvetíteni ezt a sikert az érdeklődők felé, ahogy mi megéltük, és éljük ezt az évek óta tartó kemény utazást. Egy biztos, Dominik bebizonyította, nem lehetetlen küldetés eljutni Magyarországról a világ egyik top klubjába.”

Dominik pontosan tudja, hogy miért igazolták le. Tisztában van ennek a felelősségével is. Nyilván azért igazolták, áldoztak rá ekkora összeget, mert hisznek benne, és hogy vele sikeresebbek lesz a Liverpool. Ez a felelősség, ha úgy tetszik nyomás az, ami őt élteti. Ami éltette Salzburgban is, Lipcsében is és most Liverpoolban is. Ezek azok a kihívások, amik ezt a srácot fejlesztik. Ezért választottuk a Liverpoolt, mert olyan környezetbe került, ahol tovább tud fejlődni.

Szajki Bálint / 24.hu

Szoboszlai Zsolt arról, hogy mennyire nehéz a Bundesligából a Premier League-be ugrás:

„Az RB Leipzig felkészítette erre a szintlépésre Dominikot. Viszont a bizalmat nem csak nekünk és az új klubjának kell megadnia számára – mert mi éveken át megadtuk, a Liverpool most megadta azzal, hogy szerződtette, és tudjuk, hogy meg fogja ugrani –, hanem a honi szurkolóktól kezdve a honi médiának és mindenkinek a támogatására szüksége van. Ha nem pozitívan állunk hozzá, húzzuk lefelé minden téren. Márpedig Hosszú Katinkától kezdve Szilágyi Áronon át bármely óriási sportolóról is legyen szó, ha negatív közeg veszi körül, ahol nem hiszik el, nem úgy gondolják, hogy képes rá, az hátráltató körülmény. Itt az ideje változtatni ezen!”

Dominik elhíresült Steven Gerard-idézet tetoválásáról:

Arra törekszünk, hogy az a fiatal magyar labdarúgó, aki mottót szeretne tetováltatni, már Dominik valamelyik mondatát varrassa magára.

A sajtótájékoztatón többször, egymástól függetlenül utaltak arra, hogy lényegében ők hárman nemcsak Dominik pályafutásainak egyes lényeges kérdéseiről, mérföldköveiről döntenek közösen, hanem napi szinten is egyeztetnek. Ezért a 24.hu megkérdezte, hogy van-e olyan személy, specialista, aki mentális, sportpszichológiai, netán kommunikációs téren segítette, segíti jelenleg is a szintlépésben, vagy mondjuk felkészíti a brit bulvármédia itthon, de még Németországban sem szokványos „alaposságára”?

Esterházy szerint igény szerint a Liverpool biztosít ilyen szakembert.

Szoboszlai Zsolt annyit mondott: „Eddig egyetlen egy alkalommal találkozott sportpszichológussal. Dominik azt mondta, soha többet nem szeretne beszélgetni vele. Mi sem értettük az okát. Aztán rájöttünk, olyan erős belső adottsága, motivációja van, amivel ezeket a dolgokat képes kezelni. Jó az idegrendszere, ezt bárki láthatja, amikor ezeket az utolsó pillanatos, meccseket eldöntő szituációkat elvállalja, a gólokat lövi. Persze vannak nehéz pillanatai neki is, de azokat nem kell kiteregetni. Vagy Matyi, vagy a család megoldja.

Azt gondolom, gyerekkorától a kisebb-nagyobb megpróbáltatások, a leküzdött akadályok, az élet megedzette annyira, hogy elviselje amit kell. Sportágtól függetlenül, aki ezt nem tudja megoldani, az nem tud ilyen szintre kerülni, mert menet közben összeroppan.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik