Futballtörténelem: női vezetőedzőt nevezett ki az angol férficsapat

Hannah Dingley kinevezése egyelőre az előszezon mérkőzéseire szól, de így is sportági mérföldkő.

Világhír lett abból, hogy az angol negyedosztályba süllyedt Forest Green Rovers edzőt cserélt.  A januárban kinevezett Duncan Ferguson távozott, miután nem sikerült kiharcolnia a csapattal a bennmaradást.

A klub pedig bejelentette, hogy az akadémián dolgozó Hannah Dingley veszi át a helyét, és ugyan a megbízása egyelőre az előszezon mérkőzéseire szól, így is ő lett az első női edző, aki az angol futball első négy osztályában menedzseri posztot tölt be.

A klubelnök, Dale Vince a hivatalos honlapon azt mondta, a 39 éves, pro licences képesítéssel rendelkező Dingley kinevezése volt az ésszerű döntés, ugyanis remek munkát végez az akadémia élén.

Talán jelzés is lehet mindez a férfisportban, hogy érdemek alapján tesszük meg ezt a döntést, amivel új utakat nyitunk meg

mondta Dale Vince.

A Forest Green Rovers 2017-ben jutott fel a negyed-, majd 2022-ben a harmadosztályba, de utóbbiban mindössze egy szezont töltött el. A csapat az utolsó, 24. helyen végzet és jelentősen lemaradt a mezőny többi részétől, az utolsó előttivel szemben is 17 pont volt a hátránya.

Nemrég Lydia Betford írt történelmet, őt ugyanis a Premier League-ben szereplő Brentford bízta meg az U18-as csapat irányításával.