Nemzetközi foci

„Mint egy börtön” – tinédzser biztonsági őrök rekedtek Katarban a vb után

Pablo Morano/BSR Agency / Getty Images
Pablo Morano/BSR Agency / Getty Images

Dolgozni mentek Katarba, de a meglévő szerződésük ellenére idő előtt kirúgták őket, és ki sem fizették teljesen azt a három gambiai tinédzsert, akiknek kálváriájáról a Guardian számolt be.

A 19 éves Papasecka, a 18 éves Ebrima és a 16 éves Saikou családi földek értékesítésével szereztek pénzt arra, hogy Dohába mehessenek dolgozni egy ügynökségen keresztül. Mikor Katarba értek, hamar kiderült, hogy át lettek verve, a beígért munka ugyanis nem létezett. Maguknak kellett állást találniuk, de kizsákmányolásról számoltak be a Guardiannak, mondván elvették az irataikat, kitoloncolással fenyegették őket és 12 órás műszakokban dolgoztak építkezéseken embertelen időjárási körülmények mellett.

A világbajnokság idején egy biztonsági őröket alkalmazó cégnél találtak munkát, ahol fél évre szóló szerződést írtak alá, amiben heti hét nap munka, és havi 580 fontos fizetést rögzítettek. Ám amint véget ért a világbajnokság, minden előjel nélkül kirúgták őket, és arra az időszakra sem fizették kapták meg a teljes fizetésüket, amit ledolgoztak.

A cég ellen egyébként komoly tüntetések voltak, a pórul járt alkalmazottak buszokkal mentek a cég központjához, de a hatóság fogadta őket, többeket deportáltak, három embert pedig hat hónapra bebörtönöztek. A gambiai tinédzserek nem csatlakoztak, de már bánják, mert akkor lehet őket is kitoloncolták volna az országból.

Így azonban maradtak, pénz és szállás nélkül. Január óta egy kormányzati menedékhelyen helyezték el őket, azt állítják, hogy korlátozták a mozgásukat, és „minden dokumentumunkat elvették tőlünk”.

Úgy írták le a menedékhelyet, mint „egy börtönt”, miközben nem tudtak annyi pénzt összegyűjteni eddig, amiből haza tudnának repülni.

A katari kormány szóvivője úgy reagált, felgyorsítják a folyamatokat, hogy megkönnyítsék a munkavállalók megfelelő távozását, miközben gondoskodnak a velük szemben fennálló esetleges tartozások rendezéséről is.

A FIFA kijelentette, hogy komoly átvilágítási folyamatot hajtott végre annak biztosítására, hogy a világbajnoksághoz kapcsolódó építkezésekben és szolgáltatásokban részt vevő vállalatok betartsák a munkavállalókkal szemben vállaltakat.

Elfogadhatatlannak tartjuk a szabványok be nem tartását, és aktívan utánajárunk, ha tudomást szerezünk az állítólagos jogsértésekről

– mondta a FIFA szóvivője.

A focivébé helyi szervezőbizottsága, valamint a szóban forgó, biztonsági őröket alkalmazó cég nem válaszolt a Guardian megkeresésére.

A Guardian már a világbajnokság előtt is kiemelten foglalkozott a Katarba érkező vendégmunkásokkal, azt írták, legalább 6500-an haltak meg az vb-rendezéshez kapcsolódóan. A szervezők sokáig csak 40 halálesetet ismertek el, majd a torna kezdete előtt ennek tízszeresét vallották be. Az emberi jogok miatt többen is kritizálták a rendező országot és magát a FIFA-t is, hogy Katarba vitte a világbajnokságot.

Olvasói sztorik