Nemzetközi foci bajnokok ligája

17 nappal a Manchester City történelmi sikere után már indul is a következő BL-szezon

Domenic Aquilina / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Domenic Aquilina / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Mindössze 17 nap telt el a Bajnokok Ligája 2022-2023-as kiírásának utolsó meccse, az isztambuli Manchester City-Inter döntő óta, amelyet Rodri góljával nyert az angol csapat, és máris kezdetét veszi a BL 2023-2024-es idénye.

Az izlandi Kopavogurban rendezett előselejtezőben négy csapat érdekelt: a hazai Breidablik mellett az andorrai Atlétic Club d’Escaldes, a montenegrói Buducnost Podgorica, valamint a San Marinó-i Tre Penne. Kedden andorrai-montenegrói, valamint San Marinó-i-izlandi párharcokat rendeznek, majd a két győztes június 30-án eldönti, ki mérkőzzön meg az első körben az ír Shamrock Roversszel.

Az első körben már a magyar bajnok FTC is becsatlakozik, amely a feröeri KÍ Klaksvíkkal találkozik, és ha ezt a feladatot abszolválja, akkor a második fordulóban a svéd BK Häcken vagy a walesi New Saints FC vár rá.

A csoportkörbe jutáshoz négy fordulón kell túljutni, és a 32-as mezőnyben mindössze hat hely kiadó, ennyien jutnak be a selejtezőből.

Akik már ott vannak a csoportkörben:

Ausztria: Red Bull Salzburg
Anglia: Arsenal, Manchester City, Manchester United, Newcastle.
Franciaország: Lens, Paris Saint-Germain.
Németország: Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Union Berlin.
Olaszország: AC Milan, Inter Milan, Lazio, Napoli.
Hollandia: Feyenoord
Portugália: Benfica, Porto.
Skócia: Celtic.
Szerbia: Crvena zvezda.
Spanyolország: Atleéico Madrid, Barcelona, Real Madrid, Real Sociedad, Sevilla (az Európa Ligy győzteseként.
Ukrajna: Sahtar Donyeck.

A csoportkör első fordulóját szeptember 19-20-án, az utolsót december 12-13-án rendezik. A döntőnek a londoni Wembley ad otthont június 1-én. A következő idénytől új lebonyolítása lesz a BL-nek, 32 helyett 36 csapatos lesz a mezőny, és a négy pluszhelyből kettőt azok az országok kapnak, amelynek a csapatai a legjobban teljesítettek az előző kiírásban. Ha már idén érvényben lenne ez a szabály, akkor az Atalanta és a Liverpool örülhetett volna, mert ők kapták volna a pluszhelyeket.

A 36 csapatot 4 darab kilences csoportba osztják, ahol mindenki mindenkivel egyszer játszik, így a mostani hat helyett nyolc meccset rendeznek a csoportkörben.

Mind a 36 csapat pontjait egy tabellán vezetik majd, és a nyolc meccs után a nyolc legjobb egyenesen az egyenes kieséses szakaszba jut, a 9.-24. helyezettek pedig oda-visszavágós párharcban döntik el, hogy melyik nyolc klub jut még a legjobb 16 közé. Onnantól pedig a most is megszokott lebonyolítás következik, vagyis nyolcaddöntő, negyeddöntő, elődöntő, döntő. De ez még kicsit odébb van.

Olvasói sztorik