Nemzetközi foci

Akinek Isten mindent megadott – a világ legdrágábbja lehet a Fradi ellen bakizó védő

JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Az angol sajtó napok óta azt harsogja, hogy Josko Gvardiol elfogadja a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City hosszú távra szóló ajánlatát, és ha minden jól megy, akkor minden idők legdrágább védőjeként hagyhatja ott a német RB Leipzig csapatát. A világ rajong a mindössze 21 éves labdarúgóért, aki már eddig is számtalan rekordot megdöntött, és még hol a vége?! De hogy egy klasszikus bohózatot és a legendás Márkus Lászlót idézzük (fotelről futballistára változtatva a kérdést): vajon mi kerül ezen a játékoson 120 millió euróba?

A 2002. január 23-án született Gvardiol hétévesen kezdett el futballozni a Tresnjevka csapatában, ott figyelt fel rá a Dinamo Zagreb. Kezdetben balhátvédként vagy középső középpályásként játszott, mígnem az akadémián Dalibor Poldrugac ki nem próbálta középső védőként.

Tökéletes húzásnak bizonyult, elég gyorsan felkeltette olyan klubok érdeklődését, mint a Manchester City, a Dortmund, az RB Leipzig , a Bayern München, az Ajax, az Inter vagy az AS Roma. Nem véletlenül, hiszen a 2018–19-es UEFA Ifjúsági Ligájában kulcsszerepet játszott a Dinamo menetelésében, Nenad Bjelica fel is hívta a felnőtt csapathoz.

2019. október 10-én felkerült a Guardian brit újság Next Generation-listájára, azaz azon játékosok közé, akiknek komoly jövőt jósoltak.

2020. június 25-én ötéves szerződést írt alá a Dinamóval, augusztus végén a Premier League újonca, a Leeds United 22 millió euróért vitte volna, de visszautasította az ajánlatot. Amikor már azt hitte volna, minden tökéletes, jött a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-selejtező, amikor az ő hibáját használta ki Myrto Uzuni, és 2-1-re alakítva az eredményt, a magyar bajnok kiverte a Dinamót.

Szűk két hét múlva 16 millió euróért mégis ötéves szerződést írt alá az RB Leipzighez, ez azóta is a valaha fizetett legmagasabb összeg egy horvát tinédzserért, de horvát védőért is csak Dejan Lovrenért és Duje Caleta-Carért adtak többet.

2021. augusztus 20-án a Stuttgart ellen debütált a Bundesligában, egy évvel később 2027-ig hosszabbított a lipcseiekkel – közben a klub elutasította a Chelsea 90 millió eurós ajánlatát. Idén februárban a Manchester City elleni találat azt jelentette, hogy 21 évesen és 30 naposan ő lett minden idők legfiatalabb horvát játékosa, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában.

De ilyen a valaha volt legfiatalabb élménye a válogatottban is akadt:

  • a 2020-as Eb-n játszott Anglia ellen, ezzel 19 évesen, 4 hónaposan és 21 naposan ő lett a valaha volt legfiatalabb játékos, aki nagy tornán a horvát válogatottban szerepelt (Mateo Kovacicot előzte meg)
  • 2022. december 17-én, a Marokkó elleni bronzmérkőzésen első gólját szerezte nagy tornán, 20 évesen, 10 hónaposan és 24 naposan ugyancsak a legfiatalabb lett, megelőzve Ivica Olicot.

Érett, intelligens, elegáns

A nagy berobbanást egyébként éppen a tavalyi, katari világbajnokság hozta meg, de nem is tagadhatnánk le, hogy valami hasonlót vártunk tőle.

Akkor azt írtuk, a Bundesliga egyik legmegbízhatóbb középhátvédjévé nőtte ki magát, ráadásul nem csak azért, mert magas minőséget képvisel szerelések, fejpárbajok és labdaszerzések terén, hanem mert jól olvassa a játékot, többször magasan fellép, hogy progresszív passzokkal támogassa a csapatát.

90 százalékban jó helyre passzol, sőt ha néha cseleznie kell, akkor is 87 százalékban sikerrel jár, ami középhátvédnél kiugróan magas szám. Bal- és középhátvédként is bevethető, nagyon kiegyensúlyozott teljesítményre képes.

Ami a vébét illeti, Horvátország öt ponttal, veretlenül, egy kapott góllal jutott tovább a csoportjából, és belgák elleni mindent eldöntő összecsapáson Gvardiol tanári módon futballozott.

ADRIAN DENNIS / AFP A tavalyi vébén nagy csatát vívott a marokkói En-Neszirivel.

„A világ legjobb középhátvédje. Ilyen éretten játszani, csodálatos. Hihetetlen eleganciával játszik a labdával” – lelkendezett Zlatko Dalic szövetségi kapitány.

Úgy futballozott, mintha 100 válogatott meccs lenne a háta mögött. De ez történik, ha valakinek Isten mindent megad

– mondta róla horvát csapattársa, Borna Barisic, miután tizenegyesekkel kiverték Japánt a nyolcaddöntőben.

A The Athletic akkor azt írta róla, ha laborban kellene kitenyészteni a tökéletes, modern középső védőt, akkor ő lenne a minta.

„Először 17 évesen láttam őt a második csapatban játszani. Két-három-négy évvel idősebbekkel szerepelt, de azonnal feltűnt a testbeszéde és az, hogy nem fél magabiztosan megjátszani a labdát. Már akkor úgy nézett ki, mint egy tapasztalt játékos. Ez az, ami megdöbbentő benne. Fizikailag készen állt arra, hogy az első csapatban játsszon, de vártunk egy kicsit. Időt akartunk neki adni, és vártuk, hogy átélje, milyen az, amikor hibázik” – mesélte Nenad Bjelica, akinél debütált a Dinamo Zagrebben.

„Igazán tiszta a feje, bármilyen pillanatban nyugodtan játszik. Nagyon ritkán találni ilyen embert” – tette hozzá.

Igor Biscan, a 21 éven aluli horvát válogatott szövetség edzője egyetértett ezzel: „Amikor megláttam, azonnal tudtam, hogy különleges játékos. Volt néhány igazán nagy tehetségünk, akik megelőzték a korosztályukat. De olyan, mint ő, még soha.”

Biscan akkor még óvatosságra intett, azt mondta, túl korai lenne számára a Premier League, talán várnia kellene még egy évet. De abban viszont biztos volt, hogy őrült pénzt fog érni hamarosan.

Ő lesz a horvátországi rekordeladás, ami azért meglepő, mert általában csatárért vagy középpályásért fizetnek sokat. Ez mutatja, milyen tehetséges is valójában.

Milliókkal gazdagodhat a Dinamo

Amekkora az őrület a nemzetközi szaksajtóban, annyira nem kapta fel a sztorit a horvát média. Kicsit az az ember érzése, hogy ott mindenki tisztában van azzal, hogy igazi nemzeti kincsre leltek, így aztán a Manchester City érdeklődése, ajánlata nem okozott túlzott vérnyomás-emelkedést.

Maximum a Dinamo Zagrebnél, ahol nevelőegyesületként elég komoly bevétel érkezhet. A jelenlegi információk szerint a Leipzig 100 millió euró alatt nem engedné el a játékost, márpedig ez azt jelenti, hogy ha létrejön az üzlet, ő lesz a futballtörténelem legdrágább védője. Ezt jelenleg Harry Maguire mondhatja el magáról, akiért 2019-ben 87 millió eurót fizetett a Manchester United.

Miután a lipcseiek a 18,8 milliós vételár mellett kompenzáció és különféle prémiumok révén eddig mintegy 24 millió eurót fizettek a Dinamónak, 100 milliós vételárnál a különbözet, azaz a 76 millió euró 20 százaléka (15,2 millió euró) még a zágrábiakat illeti.

Ha összejön a horvátok álma, és valóra válik a Foot Mercato jóslata, akkor 120 millió eurót is kicsikarnak a ManCityből, akkor a Dinamo 19,2 millióval gazdagodna.

Ezzel ráadásul a futball történetének hetedik legdrágább játékosává válna Neymar (222 millió euró), Kylian Mbappé (180), Philippe Coutinho (135), Ousmane Dembélé (135), Joao Félix (127,2) és Enzo Fernandez (121) után.

Olvasói sztorik