Nemzetközi foci

Letolt nadrággal kellett bizonyítaniuk a svéd női focistáknak, hogy nem férfiak

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nilla Fischer 2001 és 2022 között összesen 194 alkalommal szerepelt a svéd női labdarúgó-válogatottban, amellyel kétszer is világbajnoki bronzérmet nyert, míg a 2016-os riói olimpián ezüstöt. 2011-ben Németországban rendezték a vb-t, a torna kapcsán felmerült a gyanú, hogy Egyenlítő-Guinea csapatában férfiak is helyet kaptak.

Fischer pedig a nemrég megjelent könyvében arról írt, emiatt a svéd válogatott tagjainak is meg kellett mutatniuk, hogy nők.

„Szóltak nekünk, hogy pár napig ne szőrtelenítsünk ott lent, mert majd meg kell mutatni a nemi szervünket egy orvosnak. Senki nem értette ezt, de azt tettük, amit mondtak nekünk, miközben arra gondoltunk: hogy jutottunk el idáig? Miért kényszerítenek erre minket, ha vannak más megoldások? Meg kellene tagadnunk az egész műveletet?

De nem akartuk elszalasztani a lehetőséget, hogy egy vébén szerepeljünk. Úgyhogy el kellett végezni a szar munkát is, akármilyen betegesnek és megalázónak tűnt

idézi a könyvben megjelenteket a Guardian.

Az Aftonbladetnek nyilatkozva kifejtette, hogy az orvos és a fizioterapeuta végezte a vizsgálatot. Ő a maga részéről egyből letolta a nadrágját és a fehérneműjét, mire a fizio jelezte az orvosnak, hogy rendben van, aki háttal állt az ajtóban, lejegyezte mindezt, majd ment tovább és kopogtatott a következő

Amikor az egész csapattal végeztek, azaz ellenőrizték a vagináját, akkor a csapatorvosunk is leigazolhatta, hogy a svéd labdarúgó-válogatott csupa nőből áll.

A Guardian cikke megjegyzi, mindenképpen furcsa, hogy a svéd válogatott tagjainak ilyen vizsgálaton kellett átesniük, miközben már 2011-ben is alkalmazták, hogy nyálmintából vett DNS-teszt alapján ellenőrizzék a sportolók nemét, ami olcsó és egyáltalán nem offenzív gyakorlat.

Olvasói sztorik