Nemzetközi foci

„A Milan? Drága, de a legszebb nők is sokba kerülnek” – meghalt Silvio Berlusconi, aki felvirágoztatta a klubot

Olivier MORIN / AFP
Olivier MORIN / AFP
86 éves korában meghalt Silvio Berlusconi milliárdos médiamágnás és volt olasz miniszterelnök, az AC Milan egykori, a Monza futballcsapatának legutóbbi tulajdonosa.

A Fininvest és a Mediaset tulajdonosa 1986. február 20-án vásárolta meg az AC Milant, megmente ezzel a klubot a csődtől. Amikor később erről kérdezték, így felelt:

Milan? A szívügyem. Drága, de a legszebb nők is sokba kerülnek.

A klubot hamarosan Európa egyik legjobbjává fejlesztette, Arrigo Sacchi edző olyan klasszisokat kapott, mint a holland válogatott Ruud Gullit, Marco van Basten és Frank Rijkaard. A Milan kilenc év után, az 1987–1988-as szezonban nyerte meg az első Scudettót, a következő évben két évtized után az első európai kupát. A Berlusconi-éra alatt, 1986 és 2017 között a klub nyolcszor lett bajnok, egyszer Olasz Kupa-győztes és nyert öt BEK-et/Bajnokok Ligáját.

„Mindig Sacchi Milanjáról, meg Zaccheroniról és Ancelottiról beszélnek, de soha nem Berlusconi Milanjáról. Mégis én vagyok az, aki 18 éve összerakom a csapatot, megállapítom a szabályokat és megvásárolom a játékosokat. De úgy tűnik, nem létezek!” – dohogott egy 2004-ben adott interjúban, ahol megkérdezték tőle, miért tulajdonít saját magának minden elismerést a Milan sikereiért.

A szerénység sohasem tartozott az erényei közé, egyik nyilatkozatában azt mondta: „Nem sok hajam van, mert akkora az agyam, hogy kitolja az összes szálat a fejemről.”

De a futballban is akadtak érdekes megnyilvánulásai, például az ukrán Andrij Sevcsenko 2006-os, Chelsea-hez való távozását így kommentálta:

Nem mi akartuk és nem is a játékos. Engedelmeskednie kellett a felesége kívánságának. És tudjuk, hogy a feleségek sokszor olyanok, mint a maffiafőnök, akinek nem tudunk nemet mondani!

2018 óta az AC Monza tulajdonosa volt, a klub a Twitteren búcsúzott el tőle.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik