Nemzetközi foci bajnokok ligája

De Bruyne óriási választ adott, amikor Haalandról kérdezték

Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Szombat este 21 órától Isztambulban csap össze a triplázásra hajtó Manchester City az olasz kupát már begyűjtő Interrel a Bajnokok Ligája döntőjében.

Az esélyek egyértelműen a City mellett szólnak, amely zsinórban harmadszor lett angol bajnok, és a Manchester United legyőzésével az FA Kupát is elhódította.

Az angol csapat kollekciójából egyedül a Bajnokok Ligája-trófea hiányzik, mert bár 2021-ben is sikerült eljutni a döntőig, akkor a Chelsea lett a befutó, amely Kai Havertz góljával 1-0-ra győzött a City ellen.

A manchesteriek veretlenül nyerték meg a csoportjukat, amelyben a Borussia Dortmund, a Sevilla és a Köbenhavn szerepelt még. A nyolcaddöntőben a három magyart, Szoboszlai Dominiket, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglakoztató RB Leipziget búcsúztatta 8-1-gyel, majd a negyeddöntőben a Bayern Münchent (otthon 3-0, idegenben 1-1), a négy között pedig a Real Madridot (az idegenbeli 1-1 után otthon 4-0) ejtette ki Pep Guardiola csapata.

A Real elleni elődöntőben egyszer sem talált be Erling Haaland, aki az idényben eddig minden sorozatot számolva 52 gólt jegyzett.

Egészen félelmetes adat, de Haalanddal még sosem fordult elő olyan a BL-ben, hogy zsinórban három meccsen gólképtelen maradjon, ami nem túl jól előjel az Inter számára.

A 22 éves játékos a BL-ben idén 12 gólt szerzett, és ezzel oda is lehet adni neki a gólkirályi címet, mivel a döntőben pályára lépők közül Edin Dzeko van hozzá a legközelebb a maga 4 találatával.

A norvég támadó bizonyára az isztambuli döntőben is támaszkodhat majd Kevin de Bruyne remek passzaira, a csodás játékintelligenciával megáldott belga középpályás olyan összhangban futballozott a nyáron érkezett Haalanddal, mintha hosszú évek óta csapattársak lennének. A meccs előtti sajtótájékoztatón egy újságíró arról kérdezte De Bruynét, szerelem volt-e első látásra a kapcsolatuk Haalanddal, utalva a pályán köztük lévő kémiára.

„Nem, nem. Boldog vagyok a feleségemmel” – válaszolta a belga focista, amire nagy nevetés volt a válasz.

Az Inter a Bayern elleni hazai vereséggel kezdte a BL-csoportkört, ennek ellenére a Barcelonát megelőzve megszerezte a második helyet. A milánói klub a negyedik olyan csapat lett, amely elbukta az első csoportmeccsét, majd később bejutott a fináléba. Korábban három ilyen csapat volt (1994-1995: Milan, 1998-1999: Bayern, 2018-2019: Tottenham), de mindegyik elveszítette a BL-döntőt.

Az egyenes kieséses szakaszban előbb két portugál csapaton jutott túl az Inter (a Porto ellen 1-0-s, a Benfica ellen 5-3-s összesítéssel), aztán a városi rivális Milant takarította el az útból kapott gól nélkül (2-0, 1-0). Az Inter eddig háromszor lett Európa legjobbja (1964, 1965, 2010), a csapat edzőjének, Simone Inzaghinak viszont ez lesz az első BL-döntője.

Inzaghi igazi specialistája a fináléknak, a Lazióval és az Interrel összesen nyolcszor vett részt döntőben, és ezek közül hétszer ő volt a győztes hadvezér.

Ami kiemelendő az Inter idei BL-meneteléséből: a tizenkét meccsből nyolcszor kapott gól nélkül zárt a csapat! A kék-feketéknél felépült ugyan Milan Skriniar, de Inzaghi várhatóan nem változtat az alapcsapaton, és a szlovák belső védő helyén Matteo Darmian kezd majd.

A 21 órakor kezdődő meccset az M4 Sport élőben közvetíti, a Rangadón online tudósításban számolunk be a döntő minden fontos mozzanatáról.

A várható kezdőcsapatok:

Manchester City: Éderson – Walker, Ruben Dias, Akanji – Stones, Rodri – Bernardo Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish – Haaland.
Inter: Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella, Brozovic, Calhanoglu, Dimarco – Lautaro Martínez, Dzeko.

Olvasói sztorik