Nemzetközi foci

„A labdarúgást agresszív, futballcipős színészek uralják” – azonnali szabályváltoztatásokat követel a legenda

Christian Kolbert / Kolbert-Press / dpa Picture-Alliance via AFP
Christian Kolbert / Kolbert-Press / dpa Picture-Alliance via AFP
Marco van Basten szerint itt az ideje, hogy végre komoly változások történjenek a futballban. A hollandok egykori világklasszis, háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok csatára, később szövetségi kapitánya szerint elég volt a fetrengő, reklamáló színészekből a pályán.

Az 58 éves szakember levelet írt Gianni Infantino FIFA-elnöknek, amelyben feltette a fő kérdést: mikor intézkedik, hogy végre tényleg vonzó legyen a futball?

„2017-ben azért jöttem a nemzetközi szövetséghez, mert megkért, hogy segítsek jobbá, izgalmasabbá és igazságosabbá tenni a futballt. De mindössze két év után már eleget láttam: a FIFA alig fogadott el fejlesztési javaslatokat. Most, öt évvel később a labdarúgás még rosszabb állapotban van, pontosan ezért kongatom a vészharangot” – áll a levélben.

Van Basten szerint szeretet játékát jelen pillanatban agresszív, futballcipős színészek uralják, akik elrontják mindenki szórakozását.

Hétről hétre elrontott meccseknek lehetünk szemtanúi, ez pedig szabálymódosításért kiált. Rajongóként rendkívül frusztrál, hogy a labdarúgást jelenleg az agresszív, futballcipősök uralják.

A földön fekszenek, nyögnek, mintha súlyosan megsérültek volna, ugyanakkor nem mulasztanak el egyetlen alkalmat sem, hogy minden játékvezetői döntés ellen hevesen tiltakozzanak” – mondta.

Szerinte Hollandiában mindenki megdöbbent a haza kupadöntőn, amelyen alig volt labdarúgásra emlékeztető momentum, de az Európa Liga fináléja még nyomasztóbb volt.

„Az első félidő után másik tévécsatornára váltottam. Főleg, amikor azt láttam, a színjátékban az edzők is részt vettek. Jó példa erre José Mourinho viselkedése a meccs alatt és utána, amikor a busznál inzultálta a játékvezetőt. Ez őrület.”

Ahogy korábban, Van Basten ezúttal a tiszta játékidő bevezetése mellett érvel.

„A katari világbajnokság óta úgy tűnik, egyre többet hosszabbítanak a játékvezetők, ez azonban teljesen értelmetlen, mivel a játék megzavarása és elrontása a 90. percen túl is folytatódik. A tiszta játékidő az egyetlen életképes alternatíva, ez azt jelenti, hogy az óra csak akkor jár, amikor a labda játékban van.”

De szeretné azt is elérni, hogy a játékosok nagyobb tiszteletet mutassanak a játékvezetők iránt.

„Csak a csapatkapitány beszélhet vagy érintkezhet a játékvezetővel. A többi játékosnak azonnal sárga lapot kell felmutatni, ha reklamál. Akkor is, ha már van sárgája. Ez vonatkozna a cserejátékosokra, az edzőkre és a stáb egyéb tagjaira is.

Hagyjuk abba a nyafogást, és koncentráljunk a játékra!

Olvasói sztorik