Nemzetközi foci

„Élni szeretek és nem túlélni” – Ancelotti utálja a VAR-t és félti játékosai egészségét

Tabitha Anghel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Tabitha Anghel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Bár a Bajnokok Ligájában és a spanyol bajnokságban nem sikerült az élen végezni, egy Király Kupát azért begyűjtött a Real Madrid csapatával Carlo Ancelotti. Az olasz szakember az Il Giornale lapnak adott interjújában beszélt a VAR mindenhatóságáról, arról, hogy a játékosok egészsége már nem prioritás, és azt mondta, a világutazás megtanította élni.

„A futball túl sok probléma között él, és nem tudom, hogy hanyatlást vagy fejlődést élünk-e meg. Szaporodnak a kérdések” – mondta a 63 éves szakember.

„A technológiának meg kellett volna könnyítenie a játékot és annak szabályait. Azonban a VAR megvonta a kizárólagos jogkört a játékvezetőtől, és olyan döntéseket hozott, amelyek nincsenek összhangban a játék szellemével.

Nincs objektivitás, csak személyes döntések. A VAR-t rosszul és túl sokat használják

– állapította meg.

Szerinte olyan korábbi labdarúgókat és edzőket kellene bevonni, akik jobban ismerik a játékot, mert maga a technológia gondolata nem haszontalan.

„De egyetértek azzal, amit Marcelo Bielsa mondott: egykor a család és az iskola volt a referenciapont, ma a közösségi oldalak és a technológiák.”

Állítja, hogy rossz irányba megy a világ, amikor kiszipolyozzák a játékosokat. „A csapatom 73 meccsel zárta a szezont. December 30. és március 12. között egy hét kivételével megállás nélkül játszottunk. Ez így nem mehet tovább. Közben látjuk, hogy az UEFA több csapattal indítja az új BL-t, a FIFA több nemzettel képzeli el a világbajnokságot.

Lehet, a játékosok egészsége már nem számít?

Súlyos problémaként éli meg a rasszizmus kérdését is. „Nem tudom elfogadni, hogy a stadion a legellenségesebb környezetévé vált, nem tudom elfogadni a gyűlölet légkörét. Megoldás lehetne, hogy az első rasszista incidensnél megállítják vagy lefújják a mérkőzést, de amíg nincs büntetés, nincs értelme.”

Megvan a véleménye arról is, hogy az AC Milan kedden kirúgta a technikai igazgatót, Paolo Maldinit.

„Madridban megtanultam, hogy egy klub történetét mindig tisztelni kell, itt Di Stefano, Amancio, Gento és Puskás továbbra is kizárólagos értéknek számítanak. A történelem legmagasabb szintű megőrzéséhez a múlt emlékét védeni kell. Ami Maldinivel történt, a történelmi kultúra, a milánói hagyomány tiszteletének teljes hiányát mutatja.”

Arról viszont semmit sem árult el, vannak-e tervei a Real után, de célzott rá, ki akarja tölteni jövő nyárig szóló szerződését Madridban.

„A világutazás megtanított élni. London és Párizs fantasztikus, de túl igényes, Monacó gyönyörű, Kanada a természet és a mozgás szabadságát jelenti. Olaszország a legjobb hely, de Madrid az ideális város. Én élni szeretek élni és nem túlélni” – mondta.

Jól érzem magam Madridban, nagyszerű a kapcsolatom Florentino Pérez elnökkel, az élet itt varázslatos.

Olvasói sztorik