Nemzetközi foci

Puskás egykori tanítványa lehet a Spurs új edzője

DAVID GRAY / AFP
DAVID GRAY / AFP
Angol lapértesülések szerint a Tottenham labdarúgócsapata várhatóan a következő napokban tárgyal a Celtic menedzserével, Ange Postecoglouval arról, hogy a következő szezontól a londoni klub edzője legyen.

Az 57 éves ausztrál szakember nem volt hajlandó beszélni a jövőjéről az Inverness elleni szombati Skót Kupa-döntő után, amelyet a Celtic 3-1-re megnyert, ezzel a szezonban mindhárom hazai címet begyűjtötte.

Ha hinni lehet a klub Twitter-oldalának, akkor ezzel világrekordot állított be, hiszen nyolcadik alkalommal tudta egy idényen belül megszerezni a bajnoki cím mellett a Skót Kupát és a skót Ligakupát is.

Ugyan a Tottenham sem kommentálta a hírt, de a BBC Sport úgy tudja, Postecoglou csatlakozik a londoni klubhoz a nyáron. A Spurs fő kiszemeltje a Feyenoordot bajnoki címhez segítő Arne Slot volt, ám a holland úgy döntött, hogy Rotterdamban szeretne maradni.

Az biztos, hogy a klub szeretné elkerülni azt a blamát, hogy megismétlődjön a 2021-es ügyetlenkedése, amikor hetekig próbáltak edzőt találni José Mourinho helyére, végül jobb híján Nuno Espirito Santót nevezték ki, akit 17 meccs után menesztettek is.

Ami Ange Postecoglout illeti, a négyszeres ausztrál válogatott labdarúgó 1984 és 1993 között a South Melbourne játékosa volt. Ott, ahol 1989 és 1992 között Puskás Ferenc volt az edzője.

„Amikor Puskás a klubhoz került, nem beszélt sokat angolul. De a görög nyelvvel nem volt gondja, így sokszor én fordítottam a srácoknak. Sokszor érte mentem, és vittem a házától a stadionig. Rengeteget beszélgettem vele a labdarúgásról. És amikor az emberek azt mondják rám, hogy támadó típusú edző vagyok, akkor ezt neki köszönhetem. Szerettem, sokkal nyitottabb volt, mint az elődjei. És olyan szerény, hogy könnyedén elfelejthettük, hogy egykoron ő számított a világ egyik legjobb futballistájának.

Azokban a napokban tanultam meg életem legnagyobb leckéit

emlékezett vissza Postecoglu erre a korszakra.

A szakember 2013 és 2017 között ausztrál szövetségi kapitányként dolgozott, majd a Jokohama F. Marinossal nyert japán bajnoki címet 2019-ben.

2021 nyarán szerződtette a Celtic, amellyel első évében bajnoki aranyat és ligakupát nyert, ezt követte az idei tripla.

Olvasói sztorik