Nemzetközi foci

A Chelsea a harmadik angol klubja a BL-döntős edzőnek

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP
Az argentin Mauricio Pochettino lesz az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Chelsea vezetőedzője. A londoni klub hétfői bejelentése szerint kettő plusz egy idényre szóló szerződést kötöttek a szakvezetővel. A megállapodás július 1-én lép életbe.

„Mauricio világszínvonalú edző, kiemelkedő eredményekkel. Mindannyian alig várjuk, hogy elkezdje a munkát” – írta közleményében a klub.

Pochettino a Chelsea hatodik menedzsere öt éven belül. A most véget ért szezont Thomas Tuchel vezetésével kezdte meg a csapat, a nyáron az új tulajdonos őrült összeget költött, 15 új játékosért 282 millió eurót fizetett ki.

A gyenge kezdés (a bajnokságban három győzelem, egy döntetlen, két vereség, a BL-ben ez zágrábi vereség) volt a mérleg, így Tuchel helyére már ősszel a Brightonnal remeklő Graham Potter érkezett. A csapat azonban csak akart összeállni, az év végi 8. hely arra ösztönözte a tulajdonosokat, hogy még egyszer mélyen a zsebükbe nyúljanak, így aztán a téli átigazolási szezonban még rádobtak 329 millió eurót (!) és hoztak kilenc új játékost.

A vége az lett, hogy a 31 tétmérkőzéséből mindössze 12 győzelmet arató Pottert április 2-án kirúgták és ideiglenesen a klublegenda Frank Lampardot bízták meg. aki 11 mérkőzésén egyszer vezette győzelemre tanítványait.

A Chelsea a 12. helyre végzett – 27 éve nem esett meg olyan szégyen, hogy nem jutott be az angol labdarúgó legjobb tíz csapata közé.

A klubvezetés közben tárgyalt, ezerrel és a fő kiszemelt ekkor már az Pochettino volt, aki ősszel visszautasította az ajánlatot. Állítólag azért, mert a legutóbbi, PSG-nél töltött sikertelen korszaka során azt örökre megtanulta, hogy nem elég csak edzőnek lenni, a siker eléréséhez döntő befolyásra van szüksége egészen az akadémiai szinttől.

Pochettino olyan klubhoz szeretett volna menni, amelyről úgy gondolta, hogy esélyes lehet akár a Bajnokok Ligájában is, így a pletykák szerint olyan klubokat utasított vissza, mint a Benfica, az Athletic Bilbao, az Aston Villa, a Nottingham Forest, a Sevilla, a Villarreal, a Nice vagy a Leeds United.

Pochettino már dolgozott Angliában, hiszen 2013 januárjától 2014 nyaráig a Southamtonnál volt, majd öt és fél évig a Tottenham Hotspurt irányította, amellyel egyszer a Bajnokok Ligája döntőjébe is bejutott.

Olvasói sztorik