Nemzetközi foci

„Az emberek úgy néznének rá, mint egy majomra” – gyógyíthatatlan betegséggel küzd a lengyel futball legendája

Oliver Berg / picture alliance via Getty Images
Oliver Berg / picture alliance via Getty Images
2015-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, de állapota az utóbbi időben romlott annyira, hogy a különféle gyakorlatok sem hoznak eredményt. A 61 éves, 36-szoros lengyel válogatott Jan Furtok a ’90-es évek meghatározó játékosa volt, Bundesliga-rekordját csak Robert Lewandowski tudta megdönteni.

Az 1962-es születésű Furtok 13 évet futballozott a GKS Katowicében, majd 1988-ban a Hamburghoz, 1993-ban pedig az Eintracht Frankfurthoz szerződött.

A Bundesligában maradandót alkotott, az 1990-91-es szezonban 20 találatot szerezve a második lett a góllövőlistán, de lengyel játékos sohasem ért el addig annyit a német élvonalban. Rekordját 2012-ben csak Robert Lewandowski döntötte meg.

A válogatottban 36 meccsen tízszer volt eredményes, részt vett az 1986-os világbajnokságon.

Visszavonulása után 2005-ben rövid ideig a Katowicze edzője, majd elnöke lett. Nyolc évvel ezelőtt Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, azóta felesége, Anna ápolja.

„Szerencsére egyelőre tűrhetően van, rendesen sétál, szeret a nyitott erkélyen át kisurranni a kertbe. De vigyázni kell, mert néha megszökik. Nemrég tértünk vissza a boltból, amint nem figyeltem rá, már követni kezdett valakit az utcán. De jól van, táncol és énekel, egyedül azt nem hagyom, hogy napközben aludjon, hogy átaludhassa az éjszakát” – nyilatkozta a WP SportoweFaktynak adott interjújában

Hozzátette, hogy a helyzet évről évre romlik, de az orvosok előre jelezték neki, hogy a betegség felgyorsul, a különféle gyakorlatok nem hoznak semmilyen hatást.

Egykori csapattársai nem feledkeznek meg róla, el akarják vinni a meccsre. De tudom, hogy nem érdekelné, mi történik a pályán. Az emberek kicsit úgy néznének rá, mint egy majomra az állatkertben, várnák, mit fog csinálni, hogyan viselkedik

– magyarázta.

A katowiczei klub és a lengyel szövetség segítené, de a feleség úgy reagált, ha eljön az idő, amikor szüksége lesz támogatásra, akkor kérni fogja.

Olvasói sztorik