Nemzetközi foci

Közel volt a tragédia: infarktust kapott egy Fiorentina-szurkoló a lelátón

SEBASTIEN BOZON / AFP
SEBASTIEN BOZON / AFP

A Kerkez Milossal felálló Az Alkmaar hazai környezetben 1-0-s vereséget szenvedett a West Ham Unitedtől, amely így kettős győzelemmel jutott a labdarúgó Konferencia Liga döntőjébe. A magyar válogatott futballista kezdőként kapott lehetőséget, majd a 85. percben cserélték le az összecsapáson, amelyen a hollandok futballoztak fölényben – többet birtokolták a labdát és több kapura lövésük is volt -, de nem tudtak gólt szerezni.

A másik ágon drámai csatát vívott egymással a Basel és a Fiorentina: az első meccsen hazai környezetben egygólos vereséget szenvedő olasz csapat a rendes játékidőben 2-1-re vezetett, így jöhetett a hosszabbítás. Úgy tűnt, a kétszer 15 perc sem hoz gólt, azonban a ráadás hosszúra nyúlt hosszabbításának legvégén, a 129. percben a cseh Antonín Barák döntött a firenzeiek javára.

Győzelmével a Fiorentina lett az első csapat, amely négy különböző európai kupasorozat döntőjébe jutott:

  • a BEK-ben 1956-57-ben a Real Madridtól kapott ki (0-2)
  • a KEK-ben 1960-61-ben győzött a Rangers ellen (2-1, 2-0), egy évvel később azonban nem bírt az Atlético Madriddal (1-1, 0-3)
  • az UEFA-kupa 1989-90-es idényben a Juventusszal szemben alulmaradt (0-0, 1-3).
  • most a konferencia Liga fináléjára készül, amelyet június 7-én, Prágában rendeznek.

A mérkőzést majdnem beárnyékolt egy tragédia a 109 percben szöglethez készült a Fiorentina, amikor a csapat szurkolója rosszul lett a lelátón. A firenzei cserejátékosok rohantak a kispadhoz segítségért, pillanatok alatt ott voltak az orvosok, a futball hirtelen másodlagossá vált.

A játékvezető megszakított a mérkőzést addig, amíg a szurkolót hordágyon elvitték, a svájci Blick információi szerint az 53 éves drukker szívrohamot kapott.

Konferencia Liga, elődöntő, visszavágók

AZ Alkmaar (holland) – West Ham United (angol) 0-1 (0-0)
gól: Fornals (94.)
továbbjutott: a West Ham United kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.

 

Basel (svájci) – Fiorentina (olasz) 1-3 (0-1, 1-2, 1-2) – hosszabbítás után
gól: Amdouni (55.), illetve Gonzalez (35., 72.), Barák (129.)
továbbjutott: a Fiorentina 4-3-as összesítéssel.

Olvasói sztorik