Nemzetközi foci

Messi lett a sportolók Oscar-díjának első duplázója

JULIEN DE ROSA / AFP
JULIEN DE ROSA / AFP

A férfiaknál az argentinok világbajnoka és hétszeres aranylabdás futballistája, Lionel Messi, a nőknél pedig a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok jamaicai atléta, Shelly Ann Fraser-Pryce kapta meg a sportolói Oscar-díjnak is nevezett Laureus-díjat.

A díjátadót hétfő este rendezték Párizsban, ahol a 35 éves Messi két díjat is átvett, az év csapata versenyben ugyanis a katari vb-n győztes argentin labdarúgó-válogatott végzett az első helyen.

Messi ezzel az első olyan sportoló a Laureus-díj történetében, aki ugyanabban az évben egyéni és csapatnak járó elismerést is átvehetett.

Messi mellett a férfiak mezőnyében a kétszeres Forma-1-es világbajnok Max Verstappent, a katari vb francia gólkirályát, Kylian Mbappét, valamint a rúdugró Armand Duplantist, a kosárlabdázó Stephen Curryt és a két évvel ezelőtti győztes Rafael Nadal teniszezőt jelölték még a díjra.

A nőknél Fraser-Pryce-on kívül jelölt volt még az amerikai gátfutó Sydney McLaughlin-Levrone, Katie Ledecky amerikai úszó, Alexia Putellas aranylabdás labdarúgó, Iga Swiatek lengyel teniszező, valamint Mikaela Shiffrin amerikai síző.

Az év áttörése kategóriában Carlos Alcaraz spanyol teniszező, minden idők legfiatalabb világelsője győzött, az év visszatérőjének pedig Christian Eriksen dán válogatott labdarúgót választották meg. A fogyatékossággal élő sportolók közül Catherine Debrunner svájci paraatléta kapta meg a díjat, míg a kínaiak amerikai születésű olimpiai bajnok szabadstílusú sízője, Eileen Gu (Ku Aj-ling) az extrémsportot űzők között zárt az élen.

A hét kategória jelöltjeit 1400 sportújságíró szavazatai alapján állították össze, a végső győztesekről a sportakadémia 71 tagja döntött.

Olvasói sztorik