Nemzetközi foci

„Ez a tiétek!” – könnyeivel küzdve nyilatkozott a Napoli edzője a bajnoki cím után

Alessandro Sabattini/Getty Images
Alessandro Sabattini/Getty Images

Véget ért a várakozás, a Napoli 33 év után ismét megnyerte a Serie A-t. Luciano Spalletti csapata a bajnoki szezon egésze során ellenállhatatlan focit nyújtott, az eddigi 33 fordulóban mindössze háromszor kapott ki, messze a legtöbb gólt szerezte, miközben a védelme a legkevesebbszer kapitulált.

A klub 1987 és 1990 után fennállása harmadik bajnoki címét ünnepelheti.

Természetesen óriási ünneplésbe kezdtek a nápolyiak. Akik elkísérték a csapatot Udinébe, azok a lefújáskor berohantak a pályára, de hatalmas buli volt a Diego Maradona Stadionban is, ahol telt ház követte az eseményeket. De érdemes megnézni a videót a Nápoly feletti tűzijátékokról is.

A Napoli elsőségére nem sokan fogadtak volna a szezon előtt, ugyanis olyan meghatározó játékosok távoztak, mint Lorenzo Insigne, Dries Mertens, vagy Kalidou Koulibaly. A vezetőség azonban kifejezetten jól célozta meg a klub pozícióját, feltörekvő labdarúgókat igazolt, a többi közt érkezett Kim a védelembe, valamint az a Hvicsa Kvarachelia, aki minden sorozatot figyelembe véve 14 gólt és 16 gólpasszt szerzett eddig és ráaggatták a Kvaradona becenevet, utalva a klublegendára.

A győzelem pillanatai:

Voltak, akik tüntettek tavaly nyáron a változások miatt, és ez nem tetszett nekem. Én akkor kijelentettem, hogy a Scudettóért küzdünk majd, sokak szerint ezzel átléptem egy határt. Pedig én csak arról beszéltem, hogy ki kell hozni a játékosokból a maximumot és győztes mentalitást kell kialakítani.

Megfordult itt Benítez, Ancelotti, Sarri – akivel Olaszország legjobb futballját játszotta a csapat – és Gattuso is, aki megnyerte az Olasz Kupát. Akkor mit keresek én itt? Mégsem mondhatom, hogy a kiesés ellen küzdünk” – mondta az Udinese elleni 1-1-es döntetlent követően Luciano Spalletti, aki 64 évesen és 58 naposan a legidősebb edző, aki Serie A-t nyert.

Ezután a köszönetnyilvánítás következett a vezetőedző részéről, aki aztán a könnyeivel küzdve fejezte be mondandóját.

Elsősorban a játékosoknak ajánlom a sikert, meg megérdemlik. Aztán a szurkolók következnek – ez a tiétek! Természetesen a Napoli minden alkalmazottjának, akik ezen az eredményen dolgoztak, és Matilde-nek, a lányomnak. Az egész családomnak, persze, meg a barátaimnak, és a testvéremnek, Marcellónak…

– mondta Spalletti, akinek a bátyja négy évvel ezelőtt hunyt el.

A csapattagok csütörtök este még Udinében buliztak, pénteken azonban visszatérnek Nápolyba, de a partyhangulat alighanem még sokáig kitart. Megérdemelten.

Olvasói sztorik