Nemzetközi foci

„Még a Titanicot is megmentette volna” – egyszer már történt olyan csoda a Bundesligában, mint amire Dárdaiék készülnek

Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Négy meccs, négy győzelem, ez a mottónk. Bízom a csapatomban

– nyilatkozta Dárdai Pál, a Hertha BSC edzője. Dárdai kétszer, 2015-ben és 2021-ben is megmentette a berlini csapatot, de most igazán nehéz a helyzete, mivel négy körrel a vége előtt az osztályozós helyet elfoglaló Bochum hat ponttal áll jobban, mint a Hertha.

A helyzet nehéz, ugyanakkor nem lehetetlen, és ezt az Eintracht Frankfurt mutatta meg az 1998-1999-es szezonban, amely akkor óriásit hajrázott, és az utolsó négy meccsét egyaránt megnyerte.

Az utolsó forduló akkor döbbenetes izgalmakat tartogatott: azt tudni lehetett, hogy a Mönchengladbach és a Bochum már menthetetlen, további öt csapat pedig azért harcolt, hogy a következő idényt is az élvonalban kezdje.

A Frankfurt az utolsó játéknapon a Kaiserslauternt fogadta, és a félidőben 0-0-ra állt, ami egyet jelentett a kieséssel. Aztán a második félidő elején a Frankfurt a kínai légiós, Jang révén vezetést szerzett, ám a Lautern Schjönberg tizenegyesével egyenlített a 68. percben.  Az utolsó 20 percben aztán beindult az igazi őrület: amikor a Frankfurt előnybe került, akkora Bochumban vereségre álló Rostock tűnt a kiesőnek, majd amikor a Rostock fordított, akkor a Nürnberg volt veszélyben.

A 85. percben azonban a Nürnberg szépített a Freiburg ellen, és ezzel jobb gólkülönbsége révén megelőzte a Frankfurtot, amely 4-1-re vezetett a Lautern ellen. De ezzel még nem volt vége:

Fjörtoft beverte a Frankfurt ötödik gólját, így az Eintracht és a végül 2-1-es vereséget szenvedő Nürnberg is 37-37 ponttal, valamint mínusz tízes gólkülönbséggel zárt, de a Frankfurt több lőtt gólja révén megelőzte a riválist.

„Még a Titanicot is megmentette volna” – mondta Fjörtoft a bennmaradás kiharcolása után a csapat edzőjéről, Jörg Bergerről.

Valami hasonlót kellene művelnie Dárdainak is, aki a Bild szerint a héten elsősorban arra fókuszált, hogy a pályára is átmentsék a játékosok azt a csapategységet, amit az öltözőben tapasztalt. A Hertha a hétvégi fordulóban a Stuttgartot fogadja, amely szintén a veszélyzónából próbál elmenekülni.

Olvasói sztorik