Nemzetközi foci

Apa és fia együtt zokogott – szurkolói menthetik meg a csődtől a legendás klubot

Gigantikus adóssága miatt a csőd közelébe került Argentína egyik legrégebbi és legsikeresebb futballcsapata, a Club Atlético Independiente. A 118 éve alapított klub részére gyűjtést indítottak a szurkolók, de a 22 millió dollárt nem lesz könnyű összekalapozni.

A 16-szoros bajnok és hétszeres Libertadores Kupa-győztes csapat modern történelmének legfeszültebb korszakát éli: nem elég, hogy csődbe juthat, de még a bajnokságban is az utolsó előtti, kieső, 27. helyen áll, miután 13 mérkőzéséből eddig mindössze egyet nyert meg.

A tartozások elérik a 22 millió dollárt (4,9 milliárd argentio pesót), ebből két különösen súlyos eset is akad.

Az egyiket már négy éve görgeti maga előtt a csapat: paraguayi válogatott szélsőt, Cecilio Domínguezt 2019-ben klubrtekordot jelentő hatmillió dollárért szerződtette – csak éppen az összeget a mai napig nem egyenlítette ki a mexikói Club Américának. Az ügylet amúgy gigantikus melléfogás volt, mert a labdarúgó 29 meccsig és mindössze három gólig jutott a klub színeiben, és másfél év után távozott.

A Club América panaszt nyújtott be a FIFA-nak, és ugyan a nemzetközi testület felszólította az Independientét, hogy fizessen, az átigazolásoktól nem tiltotta el. A klub pedig nem fizetett, és persze azóta új játékosokat is szerződtetett…

Egy másik eset Gonzalo Veróné, aki 2018-ban érkezett a klubhoz, majd másfél évvel később azért távozott, mert számításai szerint mindössze három-négy hónap fizetést kapott. A bíróság a múlt hónapban úgy döntött, hogy az Independientének az eredeti félmilliós dolláros tartozás helyett 11 millió dollár kártérítést kell fizetnie.

A klub közben szokatlan segítséget kapott, egy menő influencer, Santi Maratea, aki a különféle célokra történő pénzgyűjtés specialistája – tavaly például 36 óra alatt 154 millió argentin pesót, azaz közel 700 ezer dollárt gyűjtött össze a Corrientes tartományban tomboló erdőtüzek áldozatainak megsegítésére – felajánlotta a segítségét.

Úgy számoltuk, hogy ha a hatmillió szurkoló közül csak 2 millióan adnak fejenként 4000 pesót, akkor a teljes adósságot kifizethetjük

– nyilatkozta Maratea, aki szerint a cél 10-15 nap alatt elérhető.

A Clarín egy megható történetről is beszámolt: egy Pedro nevű 12 éves fiú azok után, hogy könnyes szemmel végig nézte a múlt hétvégi, River Plate elleni vereséget, úgy döntött, szülei tudta nélkül, eladja egyetlen futballcsukáját.

Az 5000 pesót az éjjeliszekrényen hagyta, édesapja pedig kérdőre vonta, honnan szerzett ennyi pénzt.

„Eladtam a cipóm, és ezt a pénzt az Independientének akarom adni, hogy segítsek a gyűjtésben” – mondta, mire a lap beszámolója szerint mindketten sírni kezdtek és megölelték egymást.

Az Independiente egy óriási klub, a szívem csücske. Nagyon szeretem. Remélem hasznos lesz ez az ötezer peso

– nyilatkozta a kis Pedro.

Olvasói sztorik