Nemzetközi foci

Rohamrendőrök védték a 34-szeres bajnok stadionját a feldühödött szurkolóktól

1937 óta nem szerepelt ennyire kiábrándítóan az Anderlecht labdarúgócsapata, a 34-szeres bajnok ugyanis a hétvégén befejeződött belga bajnoki szezonban a 11. helyen zárt.

Ilyen szégyenre legutóbb 1936-37-ben volt példa, azóta három nyolcadik hely jelentette a mélypontot – legutóbb 2020-ban. A brüsszeli szurkolók azt remélték, hogy innen csak felfelé vezet az út: Vincent Kompany hazaérkezésével előbb a negyedik pozícióig tornászta fel a csapatot, tavaly pedig bajnoki bronzérmest és kupadöntőst faragott belőle.

Azonban Kompany a nyáron távozott – és a Burnley csapatát az angol élvonalba vezette – utódját, Felice Mazzút októberben menesztette a vezetés, azóta a dán Brian Riemer felelt a szakmai munkáért. A csapat akár még a nemzetközi kupaindulásért is harcban lehetett volna, de a Westerlo elleni 0-0-s döntetlent követően előbb 5-2-re kikapott Genkben, vasárnap pedig hazai pályán 3-2-es vereséget szenvedett a Mechelentől.

A csalódást keltő vereséget a szurkolók nem bírták elviselni, a lefújást követően rohamrendőröknek kellett megvédeniük a stadion főbejáratát, és megfékezniük az agresszív, feldühödött szurkolók csoportját.

A drukkerek már a meccs alatt tüntettek Wouter Vandenhaute elnök elleni, akinek távozását követelték, majd megrohamozták a stadion VIP-területét és vegyes zónáját.

„Korábban ez volt Belgium legnagyobb klubja. Nézzétek, mivé lettünk! – írta az egyik szurkolói oldal.

Olvasói sztorik