Nemzetközi foci

„Folyton az van a fejemben, hogy csak ennyi jutott nekem az életből” – 29 évesen lesújtó hírt kapott a focista

Marcus Ericsson / Ombrello via Getty Images
Marcus Ericsson / Ombrello via Getty Images

Amiotrófiás laterálszklerózis, vagyis ALS. Gyógyíthatatlan betegség, amely az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár, és az ALS-ben szenvedő ember a végén elveszíti mozgásképességét, valamint a légzőizmai is feladják a szolgálatot.

Olvasni is szörnyű, hát még az, amikor valaki azzal szembesül, hogy ez a sors vár rá. A 29 éves svéd futballista, Jesper Björkman tavaly decemberben tudta meg, hogy ALS-ben szenved, és a hír érthető módon egyből padlóra küldte.

Teljesen lesújtott, amikor megtudtam, hogy gyógyíthatatlan vagyok. Egyfolytában sírtam, és csak a halálra tudtam gondolni

– árulta el Björkman.

A kegyetlenül nehéz napokban a futballista a szerettei és a barátai révén próbált erőt gyűjteni, de azt mondta, rá kellett ébrednie, hogy előbb fel kellett készíteni őket arra, hogy mit fog bejelenteni, mert korábbi csapattársa, Gustav Jarl teljesen összeomlott, amikor közölte vele a hírt.

A védőként szereplő Björkman pályafutása során a Helsingborgs és az Eskilstuna színeiben a svéd első osztályban ötven meccset játszott, de a második vonalban is volt nyolcvankilenc fellépése. Az utóbbi években már alsóbb osztályokban szerepelt, mellette pedig egy bankban dolgozott tanácsadóként.

Tavaly áprilisban azt hitte, egy korábbi kulcscsontsérülése miatt érzi folyamatosan gyengének a bal karját, vállát, aztán a hónapokig tartó vizsgálatok során kiderült, hogy nagy a baj: a gerincvelő idegsejtjeinek pusztulása ugyanis tízszer gyorsabb a normális értéknél.

Miután szembesült a diagnózissal, pszichológushoz kezdett járni, mert úgy érzi, a benne lévő stressz felemészti.

„Az emberek arról érdeklődtek, hogy vagyok, de egyszerűen nem tudtam mit válaszolni nekik. A körülményekhez képest jól vagyok, tudok sétálni, futni, egyelőre mindent meg tudok csinálni, de közben azt érzem, egy rémálomban élek, és meg kell tanulnom kezelni a helyzetet”.

A Björkman kálváriájáról beszámoló Fotbollskanalen azt írja, a diagnózis megállapítása után átlagosan két-három évet élvnek az ALS-ben szenvedők, de Svédországban létezik egy kereskedelmi forgalomban lévő gyógyszer, amely némileg le tudja lassítani a visszafordíthatatlan folyamatokat.

„Még a gyász feldolgozásánál tartok. Miközben folyton az van a fejemben, hogy csak ennyi idő jutott nekem, hogy leéljem ez életet. Ezt pedig nagyon nehéz elfogadni”.

A futballvilágban sajnos nem ismeretlen az ALS, a korábbi háromszoros olasz válogatott Stefano Borgonovo, aki 1990-ben BEK-győztes volt a Milannal, szintén ebben a betegségben hunyt el 49 évesen.

A kiemelt képen Björkman (középen) a Helsingborgs mezében látható a Hammarby elleni 2016-os meccsen.

Olvasói sztorik