Nemzetközi foci

Ceferin maradt az UEFA elnöke, Csányit újraválasztották FIFA-alelnöknek

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

A következő négy évben is Aleksander Ceferin lesz az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke – döntöttek a tagszervezetek képviselői a szervezet Lisszabonban zajló szerdai tisztújító közgyűlésén.

Az 55 éves szlovén sportvezető harmadik mandátumát kezdheti meg, miután ellenjelölt nélkül, egyhangúlag megválasztották, írta az MTI.

Ceferin 2016 szeptembere óta vezeti az UEFA-t, 2019-ben – szintén ellenjelölt nélkül – újraválasztották. Első alkalommal az eltiltott és a tisztségről 2016 májusában lemondó Michel Platini utódjaként lett az európai szövetség első embere.

Az UEFA elnökeként Ceferin automatikusan a nemzetközi szövetség (FIFA) alelnöke is marad egyben.

Magyar szempontból is sportdiplomáciai siker született, Csányi Sándort, az MLSZ elnökét újraválasztották a nemzetközi szövetség (FIFA) alelnökévé.

Csányi nem maradhatott az UEFA alelnöke és a végrehajtó bizottság tagja, mert egyrészt március 20-án betöltötte 70. életévét, másrészt az új szabályok szerint nem is lehetne egyszerre UEFA- és FIFA-alelnök.

A posztért még Ari Lahti, a Finn Labdarúgó Szövetség elnöke indult, ám utóbbi a szavazás előtt közölte, visszalép a jelöltségtől. A magyar sportdiplomatát így egyhangúlag FIFA-alelnökké választották.

Csányi Sándor a 2015-ös bécsi kongresszus döntése nyomán lett az UEFA végrehajtó bizottság tagja, míg a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsába 2017 áprilisában került be. A FIFA alelnökévé először 2018 februárjában választották meg.

Kapcsolódó
„Ez nem a vég, hanem a kezdet” – elbukott az UEFA-kongresszus női jelöltje
Lise Klavenessnek nem volt sok esélye a férfi vetélytársakkal szemben.
Olvasói sztorik