Nemzetközi foci

40 évvel a világraszóló siker után kapja meg az érmét Sir Alex Ferguson

Peter Robinson/EMPICS via Getty Images
Peter Robinson/EMPICS via Getty Images

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) aranyérmeket készíttet az 1983-as Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK) megnyerő skót Aberdeen sikerében szerepet vállaló, de 40 évvel ezelőtt medál nélkül maradó szakembereknek, köztük Sir Alex Fergusonnak.

Az Aberdeen az 1983-as göteborgi döntőben a Real Madridot győzte le hosszabbítás után 2-1-re, de akkor csak a skót csapat 11 kezdő-, valamint öt cserejátékosa kapott aranyérmet.

Az Aberdeen történetével foglalkozó szervezet, valamint a klub korábbi vezérigazgatója, Duncan Fraser azonban közbenjárt az UEFA-nál, amely végül beleegyezett, hogy további hat medált gyártasson, így azok is hozzájuthatnak az érmekhez, akiknek negyven évvel ezelőtt nem jutott. Közöttük van a most 81 éves Ferguson is, aki

az Aberdeennel elért sikerek eredményeként kapott később lehetőséget vezetőedzőként a Manchester Unitednél, amellyel 26 év alatt 48 trófeát nyert.

Ferguson mellett az Aberdeen akkori másodedzője, Archie Knox, valamint a sérülés miatt a döntőt kihagyni kénytelen középpályás, Dougie Bell is megkapja a KEK-sikerért járó aranyérmet.

Olvasói sztorik