Nemzetközi foci

Indonéziában addig forrongtak Izrael részvétele miatt, amíg elvették az országtól az U20-as focivébét

Eko Siswono Toyudho / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Eko Siswono Toyudho / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az izraeliek részvételét övező politikai zűrzavar miatt elvette Indonéziától az U20-as világbajnokság rendezését.

A szervezet szerdai közlése szerint az ország nem állt készen a május 20-án rajtoló 24 csapatos torna lebonyolítására. A döntést megelőzte Gianni Infantino FIFA-elnök, valamint Erick Thohir, az indonéz szövetségi elnök találkozója.

A torna péntekre tervezett sorsolását múlt vasárnap halasztották el, miután Bali kormányzója, a nyíltan a palesztinokat támogató Wayan Koster megtagadta az izraeli futballisták fogadását.

A legnagyobb muszlim népességgel rendelkező Indonézia és Izrael között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Az izraeli csapat először jutott ki a korosztályos világbajnokságra, amelyre eredetileg 2021-ben került volna sor Indonéziában, de a koronavírus-járvány miatt két évvel elhalasztották.

Az indonéz szövetség (PSSI) közleményben jelezte: mindent meg fog tenni azért, hogy a mostani döntés miatt ne érje további szankció az ország labdarúgását. A FIFA adott esetben az ország felnőttválogatottját is kizárhatja az októberben kezdődő világbajnoki selejtezősorozatból.

Az elmúlt hetekben zavargások törtek ki Jakartában, ahol a tüntetők azt követelték, hogy zárják ki az izraelieket a vb-ről.

A világbajnokságot május 20. és június 11. között tervezik lebonyolítani, a FIFA egyelőre nem adott tájékoztatást a sorsolás új időpontjáról és az új házigazdáról sem.

Olvasói sztorik