Nemzetközi foci

63 éve nem történt ilyen csoda a svájci futballban

ANDREJ ISAKOVIC / AFP
ANDREJ ISAKOVIC / AFP
A semmiből váratlanul előkerült egy gólérzékeny csatár a svájci labdarúgó-válogatottban: Renato Steffen, az FC Lugano szélsője, akinek válogatottba történő meghívását rendszeresen megkérdőjelezik hazájában, mesterhármast szerzett és már az első félidőben elintézte a Fehéroroszország elleni idegenbeli Eb-selejtezőt.

Amíg a 31 éves támadó az első 29 válogatott meccsén mindössze egyszer volt eredményes, most 29 perc alatt triplázott az Újvidéken rendezett és végül 5-0-ra megnyert összecsapáson.

Ezzel ő lett az első játékos Sepp Hügi óta, aki egy félidőben klasszikus mesterhármast szerzett, azaz egymás után háromszor betalált.

Hügi 1960. október 12-én a Franciaország ellen 6-2-re megnyert meccsen érte el ezt a bravúrt úgy, hogy végül öt gólig jutott.

„Azt hiszem, a mérkőzés labdája megtisztelő helyet kap majd, hiszen nem gyakran szerzek mesterhármast. Néhány éve egyszer sikerült a St. Gallen ellen, örülök, hogy most a válogatottban is összejött” – nyilatkozta Steffen, aki négy és fél év wolfsburgi légióskodás után augusztusban szerződött haza a Luganóhoz.

„Ez a teljesítmény jót tesz az önbizalmamnak, szeretném magammal vinni a lendületet. Nem bántam meg, hogy Wolfsburgból Luganóba költöztem. Számomra fontos volt, hogy tudjak játszani, ezért is tettem meg a lépést.

Oda kell tennem magam, mert egyébként tudom, hogy nincs helyem a válogatottban. Jönnek az újak és lejár az időm. De amíg válogatott vagyok, szeretném élvezni.

A törökök hátrányból fordítva hozták el a három pontot Örményországból, míg Izrael nem bírt a vendég Koszovóval.

Győzelemmel mutatkozott be Luis de la Fuente a spanyol válogatott kispadján: csapata szombaton 3-0-ra verte Norvégiát. A spanyolok már az első félidőben vezetést szereztek, a hajrában pedig a csereként beálló Joselu duplájával tették magabiztossá a sikerüket.

A 61 éves tréner Luis Enriquét váltotta, akit a tavalyi világbajnokság nyolcaddöntős búcsúja után menesztettek.

A vb-bronzérmes horvát együttes viszont hiába vezetett sokáig Andrej Kramaric góljával, mégsem tudta begyűjteni a három pontot, mivel a hosszabbításban egyenlített a vendég walesi csapat.

Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló

A csoport:
Skócia – Ciprus 3-0 (1-0)
Spanyolország – Norvégia 3-0 (1-0)

 

D csoport:
Örményország – Törökország 1-2 (1-1)
Horvátország – Wales 1-1 (1-0)

 

I csoport:
Fehéroroszország – Svájc 0-5 (0-3)
Izrael – Koszovó 1-1 (0-1)
Andorra – Románia 0-2 (0-1)

Olvasói sztorik