Nemzetközi foci

Mire megy a Fradi Németország legpechesebb csapatával?

Jonathan Moscrop / Getty Images
Jonathan Moscrop / Getty Images
A Ferencváros és a Bayer Leverkusen másfél évvel ezelőtt már találkozott egymással az Európa Ligában, mégsem lehet azt mondani, hogy régi ismerősök futnak össze ismét, főleg magyar oldalon rengeteg minden változott azóta. Ezúttal a nyolc közé jutás a tét.

A Fradi a várakozást felülmúlva megnyerte az EL-csoportját, így egyenesen a legjobb 16 közé jutott. A mai magyar focidrukkerek nem nagyon szokhattak hozzá, hogy tavasszal még magyar csapatot láthatnak az európai kupaporondon, legutóbb 19 éve volt erre példa, amikor a Debrecen az UEFA Kupában a harmadik körig jutott, a Brugge elleni, februári párharcot azonban összesítésben 1-0-ra elbukta.

Olyan csapatok vannak még versenyben az Európa Liga mostani szezonjában, mint a Barcelonát kiejtő Manchester United, az AS Roma, a sorozat specialistájának számító, de a bajnokságban épp a kiesés elől menekülő Sevilla, vagy épp az Arsenal, helyettük azonban a Ferencvárosnak a még talpon lévő három német klub egyike, a Bayer Leverkusen jutott.

A Bayert Németország egyik, ha nem a legpechesebb csapata.

  • Az 1904-ben alapított (erre utal a csapat nevében szereplő 04) klub, amely 1979 óta szerepel megszakítás nélkül a Bundesligában, halmozza ugyanis az ezüstérmeket.
  • A bajnokságot még nem sikerült megnyernie, cserébe négyszer is volt második. A legfájdalmasabb alighanem a 2000-es utolsó forduló, amikor a Leverkusen 2-0-ra kikapott Unterhaching ellen, miközben a Bayern 3-1-re nyert, így végül pontazonossággal végzett a két csapat, de a müncheniek a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően az élre álltak az utolsó pillanatban.
  • A Bajnokok Ligájában is döntőzött egyszer a Leverkusen, ám 2-1-re kikapott a Real Madridtól. Akkor szerezte Zinédine Zidane a sorozat történetének egyik legemlékezetesebb gólját.
  • Német Kupa-ezüstből is jutott már három, de azért akadtak sikerek is, az UEFA Kupát és a hazai kupát is sikerült egy-egy alkalommal megnyerni, más kérdés, hogy 1993 óta nem került trófea a klubház vitrinjébe.
Szirtesi László / Getty Images 2021 decemberében találkozott legutóbb a két csapat.

A Bayer Leverkusenről vannak személyes tapasztalatai is a Ferencvárosnak ráadásul a közelmúltból, az előző szezonban ugyanis egy csoportban szerepelt a két csapat. Németországban kikapott, hazai pályán – igaz, már tét nélkül – nyert az FTC. Azokból a meccsekből azonban semmilyen következtetést nem érdemes levonni, mindkét klub edzőt váltott ugyanis – a Fradi szinte azonnal, akkor ment Peter Stöger, akinek a helyére Sztanyiszlav Csercseszov érkezett –, a magyar bajnok kerete is átalakult, az akkori kezdőből Myrto Uzuni, Olekszandr Zubkov, Stjepan Loncar, Aissa Laidouni és Miha Blazic sincs már a Fradinál.

Ideillik az MTI németországi sajtótájékoztatójáról szóló tudósítás alábbi részlete is:

Florian Wirtz az MTI érdeklődésére úgy válaszolt, nem igazán emlékszik a Ferencváros ellen szerzett győztes góljára, amellyel csapata hazai pályán 2-1-re felülmúlta a magyar bajnokot másfél éve, mert azóta túl sok minden történt vele.

Bár ferencvárosi oldalon volt több változás, a Bayernél is van miről beszélni. 2021 őszén még a svájci Gerardo Seoane irányította a Leverkusent, és ennek a szezonnak is vele vágott neki a csapat, de Bundesliga-története leggyengébb rajtját produkálta a Bayer, így menesztették, és a játékosként világ- és Európa-bajnok, klubszinten is rengeteg trófeát begyűjtő Xabi Alonsót nevezték ki. A spanyol szakembernek korábban csak harmad- és másodosztályú tapasztalata volt a felnőttfutballban a Real Sociedad tartalékcsapatának edzőjeként.

Marcio Machado/Eurasia Sport Images / Getty Images Xabi Alonso október óta irányítja a Bayer Leverkusent.

Kockázatosnak tűnt a kinevezése a fiatal csapat élére, de az eredmények egyelőre azt mutatják, jó döntés volt őt megbízni a feladattal. Bár a pocsék rajt után szépen kiegyenesedett vele a csapat a bajnokságban, vannak még hullámzások a Leverkusen teljesítményében, a kinevezése óta a hatodik legtöbb pontot a Bayer gyűjtötte a bajnokságban (8 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség 31-21-es gólkülönbséggel). A Bajnokok Ligájában nem volt látványos áttörés, Alonso három meccsén két pontot szereztek csak a németek, ez viszont elég volt a csoportharmadik helyre, ami EL-folytatást ért, ahol az első akadályt, a Monacót sikerült megugrani, igaz, tizenegyesek döntöttek a Fradi korábbi csoportriválisa ellen egy hektikus párharcot követően.

Xabi Alonso első meccsén, a Schalke elleni bajnokin 3-4-3-as felállásban lépett pályára a Leverkusen, nyert is 4-0-ra, a vezetőedző azonban a Porto elleni BL-meccsre visszatért az elődje által előszeretettel használt 4-2-3-1-re. Az eredmény: 3-0-s vereség. Azóta ritkán tér csak el a csapat a három belsővédős felállástól.

A Bayer Leverkusen játékát nem a türelmes labdajáratás jellemzi, sőt sokszor az ellenfél birtokolja többet a labdát a mérkőzéseken. A csapat magasan, sokszor már az ellenfél tizenhatosánál letámad, hogy így zavarja meg az ellenfél építkezését, míg támadásban, a kevés passzos gyors játék, a mélységi, félterületbe érkező indítások és a széljáték jellemzi a Leverkusent. Különösen a jobb szél veszélyes, Jeremie Frimponggal és Moussa Diabyval, ők ketten együtt 17 gólt és 14 gólpasszt szállítottak eddig a szezonban, mindkét mutatóban a házi verseny élén állnak. Frimpongot sérülés miatt le kellett cserélni a Hertha ellen, de alighanem vállalni tudja a játékot csütörtökön.

A keret sztárja, Wirtz csak májusban tölti be a 20. életévét. Bár a klubvezetés megtehette volna, hogy a Kai Havertzért a Chelsea-től kapott vagyonból sztárjátékost igazol, inkább a saját nevelésű fiatalt tolták előtérbe, aki így tinédzser kora ellenére is már 88 mérkőzésnél jár az első csapatban. Különösen úgy magas ez a szám, hogy tavaly márciusban elszakadt az elülső keresztszalag a térdében, hosszú hónapokat hagyott ki, csak idén tért vissza a pályára.

Nem nagyon érződik a játékán a kihagyás, tíz meccsen már van két gólja és öt gólpassza, a Monaco ellen csapata öt találatából négyben benne volt – kétszer maga talált be, egyszer előkészítő volt, egyszer pedig egy szóló után ő ugratta ki Frimpongot, akinek asszisztjából Diaby volt eredményes.

A Ferencváros az idei nyolc bajnokija egyikén sem kapott ki, igaz, csak négyet nyert meg, bár így is utcahosszal vezeti a bajnokságot. A sokszor szórakoztatóan futballozó, de alapvetően kiszámíthatatlanul teljesítő Bayer Leverkusen tíz tétmeccset játszott idén, öt győzelem és egy döntetlen mellett már négyszer is kikapott. Ennek ellenére is a német csapat számít esélyesnek, ezt nyilatkozta a napokban Stöger, az FTC korábbi trénere is. De erre mondta a sajtótájékoztatóján nevetve Csercseszov:

Szerintem is… de ez nem jelent semmit!

Az első meccset csütörtökön 18.45-kor játsszák a BayArenában, az olasz Davide Massa lesz a játékvezető. A visszavágó egy hét múlva lesz, a Puskás Arénában.

sofascore.com
Olvasói sztorik