Nemzetközi foci

„Davide mindig velem marad” – szomorú évfordulón tér vissza Firenzébe a Milan edzője

Claudio Giovannini / AFP
Claudio Giovannini / AFP

2018. március 4-én, vagyis éppen öt évvel ezelőtt hunyt el Davide Astori, a Fiorentina olasz válogatott védője.

Astori mindössze 31 éves volt, halálát hirtelen szívmegállás okozta. Az ügyészségi nyomozás később megállapította, hogy megmenthették volna Astori életét, ugyanis a terheléses vizsgálatok szívritmuszavart mutattak ki nála, ennek ellenére mégis megkapta a sportorvosi engedélyt.

Az engedélyt megadó orvost, Giorgio Galantit 2021-ben egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, valamint 1 millió eurós kártérítést kellett fizetnie Astori családjának.

Astori a Milanban nevelkedett, de a piros-feketéknél nem játszott egyetlen tétmeccset sem. Később megfordult a Cagliariban, valamint a Romában is, utolsó három idényét pedig a Fiorentinában töltötte, ahol halála idején Stefano Pioli volt az edző.

A firenzei szurkolók és játékosok így búcsúztak Astoritól:

Szombat este a Fiorentina a Milant fogadja, és a vendégek edzője az a Pioli, aki a sajtótájékoztatón megemlékezett egykori játékosáról.

„A firenzei mérkőzések mindig különlegesek számomra, és ez most még inkább igaz, mert Davide mindig velem marad. Nagyon örülök, hogy elindult egy alapítvány, amely az elesetteknek segít, és Davide nevét viseli. Ő is ezt akarta volna. Egy hihetetlenül nyugodt, kedves és pozitív személyiség volt” – nyilatkozva Pioli.

A szombati meccset a Milan a 4., a Fiorentina a 12. helyről várja. Az őszi, milánói találkozót a Milan 2-1-re nyerte egy 90+1. percben esett öngóllal.

Olvasói sztorik