Nemzetközi foci

Az ellenfél szerint is tiszteletet érdemel az 1700 km-t utazó magányos drukker

Damian Gruber nem csinált semmi különöset, csak azt, amit egész szezonban: elkísérte csapatát, a bolzanói FC Südtirolt az idegenbeli bajnokira. Tette ezt teljesen egyedül a vendégtáborból, amiért kivívta a Benevento szurkolóinak a tiszteletét.

Az FC Südtirol egyébként megérdemli a figyelmet, hiszen a 90-es évek végén még az amatőrök között szerepelt, története során 2000-ben, a Kispestről ismert Giuseppe Sannino edző vezetésével jutott fel a Serie C2- be, a legalacsonyabb profi ligába.

2017 óta a Serie C-ben szerepelt, tavaly pedig meglepetésre kiharcolta a másodosztályba jutást. És itt sem állt meg a csapat: a 2022-23-as szezonban 27 forduló után 44 ponttal a negyedik helyen állnak, ez egyelőre playoffot jelent, de a biztos feljutást érő második pozíciótól is mindössze három pontra vannak.

Legutóbb szerdán Dél-Olaszországban, a Nápolytól 50 km-re fekvő Beneventóban lépett pályára, és 2-0-ra győzött. A televíziós közvetítésben pedig felbukkant egy magányos drukker, Damian Gruber, aki egymaga szurkolt a vendégszektorban.

A meccs után egy szurkolói portál interjút készített vele, Gruber pedig elmesélte, mi késztette arra, hogy az egész Appennini-félszigetet beutazza a kedvenceiért.

„Nincs mögötte semmi egyedi, egyszerűen más nem akart és nem tudott kivenni két nap szabadságot, hogy követhesse a csapatot. Pedig normális körülmények között legalább egy tucatnyian szoktunk lenni. De ez számomra nem probléma. Logisztikailag nem volt egyszerű: először Bergamóba autóztam, hogy felszállhassak egy Nápolyba tartó gépre. Leszállás után béreltem egy másik autót, és elmentem Beneventóba” – mesélte Gruber, aki elárulta, a szezonban mindössze egyetlen idegenbeli mérkőzést hagyott ki.

Logisztikai és pénzügyi problémák miatt csak Reggio Calabriát hagytam ki. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy a főnökömnek nagy része van az utazásaimban, mert megérti a szenvedélyem

– tette hozzá.

A Südtirol-szurkoló 1700 km-es túrája és rendkívüli odaadása nem maradt észrevétlen: kedvenc csapatának játékosaitól két mezt is kapott a meccs után, míg a házigazda „Tisztelet a kilométereket utazóknak” feliratú transzparenst emeltek a magasba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik