Nemzetközi foci

„Rettegtem arra gondolni, hogy élek vagy meghalok” – a fia hozta vissza az életbe a Puskás-díj győztesét

Az év legszebb góljáért járó, 14. alkalommal odaítélt Puskás Ferenc-díjat most először parasportoló érdemelte ki: idén az amputált lábú Marcin Oleksy ollózós találata kapta a legtöbb szavazatot a brazil Richarlison és a francia Dimitri Payet előtt. Oleksy tavaly novemberben a mankójára támaszkodva ollózott a kapu bal alsó sarkába az amputált lábúak Warta Poznan-Stal Rzeszow lengyel bajnoki mérkőzésen.

Marcin Oleksy 1987-ben született, 23 éves koráig a negyedik ligában szereplő Korona Kozuchów kapusa volt, akkori edzője, Andrzej Sawicki szerint minden tehetsége megvolt ahhoz, hogy többre vigye.

„Ami a kapustudását illeti, igazi tehetség volt. Minden bizonnyal megengedhette volna magának idővel, hogy magasabb szinten játsszon. Nagyon erős pontja volt csapatunknak” – nyilatkozta.

2010 közepén azonban Oleksy a munkája miatt felfüggesztette futball pályafutását. A tragédia 2010. november 20-án következett be, egy útépítésekkel foglalkozó cégnél dolgozott Zielona Góra városában, amikor egy 81 éves sofőr elütötte.

Az ütközés olyan erős volt, hogy nem tudták megmenteni a bal lábát, amelyet térd alatt amputálni kellett.

„Rettegtem arra gondolni, hogy élek vagy meghalok” – nyilatkozta évekkel később.

A balesetet követően két évet tolószékben töltött, és további hét évet kellett várnia, hogy visszatérjen kedvenc sportágához. Egy nagy cél lebegett a szeme előtt, hogy ha megszületik a fia, akkor vele még focizhasson.

Amikor kaptam egy sportprotézist, elvittem a fiamat egy futballpályára, és elkezdtünk játszani. Ott pedig éreztem először azt, hogy vissza akarok térni

– mondta. Miután ismét pályára lépett, az élete teljesen megváltozott. 2019-ben csatlakozott a Warta Poznanhoz, amellyel azóta is az amputáltak ligájában futballozik.

„Emlékszem az első edzésemre. Úgy mentem Poznanba, hogy nem tudtam, mire számíthatok, alkalmas leszek-e egyáltalán a futballra. Arra számítottam, hogy a képességek terén utol kell érnem a fiúkat, hiszen a többiek korábban játszottak már így, én pedig nem” – mesélte.

A bajnoki meccseken eddig 11 gólt szerzett és nyolc gólpasszt jegyzett. Pályafutása legfontosabb találatát november 6-án, a Stal Rzeszów elleni összecsapáson jegyezte, amikor Dawid Nowaktól tökéletes passzt kapott, ő pedig ollózva lőtte a labdát az ellenfél kapujába.

A díjat Alessandro Del Piero adta át, a lengyel sportember pedig nem tudta leplezni meghatottságát.

„Ilyen díjról álmodni is nehéz volt” – mondta és köszönetet mondott feleségének, a családjának, illetve a barátainak, akiknek köszönhetően a baleset után vissza tudott térni az életbe.

A díjátadó után gratulációt kapott a díj másik jelöltjétől, Richarlisontól, aki azt bírta, a gólja valódi mestermunka volt, amely mindenki számára inspirációt jelent.

Kapcsolódó
Az amputált lábú lengyel játékos nyerte a Puskás-díjat
A mankójára támaszkodva szerzett káprázatos ollózós gólt.
Olvasói sztorik