Nemzetközi foci

„Már kivédtem azokat a büntetőket, amiket kellett” – a vb legjobb kapusát nem zavarja, ha ezentúl nem heccelheti az ellenfelet

Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség azt tervezi, hogy változtat a tizenegyesrúgások szabályain, és a jövőben nem engedi, hogy a kapusok mindenféle trükkökkel megpróbálják kizökkenteni a büntetőt elvégző focistát.

A műfaj egyik királya az argentin Emiliano Martínez, aki a franciák elleni vb-döntőben mindent bevetett, hogy megzavarja az ellenfél játékosait, és sikerrel is járt, mert Kingsley Coman és Aurélien Tchouaméni is hibázott, Argentína pedig a tizenegyesek után története harmadik vb-aranyát ünnepelhette.

Hogy mit gondolok az új szabályról? Azt, hogy már kivédtem azokat a büntetőket, amiket kellett. A Copa América elődöntőjében és a vb-fináléban is fontos védésekkel tudtam segíteni a csapatomat, és ez nekem elég.

Mindig alkalmazkodnunk kell új szabályokhoz, és ha a FIFA ezt akarja, akkor majd ismét beleszokunk az új körülményekbe” – nyilatkozta Martínez, akit a 2021-es Copán és a tavalyi vébén is a legjobb kapusnak választottak.

Az Aston Villában légióskodó kapus azt is elárulta, tisztában van azzal, hogy az argentin válogatott legnagyobb sztárja, Lionel Messi 39 éves lesz a következő vébé idején, de titkon abban bízik, hogy csapattársa az amerikai, mexikói, kanadai közös rendezésű tornán is ott lesz köztük.

Olvasói sztorik