Nemzetközi foci

Egyszer már felállt egy súlyos katasztrófából a török futball

Eren Bozkurt / Anadolu Agency / Getty Images
Eren Bozkurt / Anadolu Agency / Getty Images
A Törökországot és Szíriát megrázó, 7,8-as erősségű földrengés és az utórengések több mint 40 ezer ember életébe kerültek. A tragédia a sport világába is begyűrűzött, sportolók és sportvezetők haltak meg, létesítményekben keletkeztek olyan károk, amelyek összessége több csapatot visszalépésre kényszerített. A török futball élvonalából múlt csütörtökön a Hatayspor lépett vissza, vasárnap a Gaziantep is bejelentette, hogy nem folytatja. Mi lesz így a török focival?

A pusztító erejű földrengéssel kapcsolatban két csapat nevét kapták fel a hírügynökségek: miután a közel 400 ezres Antakya szinte teljesen elpusztult, a város élvonalbeli csapata, a hat győzelemmel, öt döntetlennel és tíz vereséggel a 14. helyen álló Hatayspor visszalépett a folytatástól.

Nem is csoda, hiszen a romok alól a hírek szerint öt játékost sikerült kimenteni, de a Chelsea korábbi, ghánai válogatott középpályása, Christian Atsu, valamint Taner Savut sportigazgató eltűnt.

Eren Bozkurt / Anadolu Agency / AFP Mentési műveletben résztvevők Christian Atsu és Taner Savut lakóházának törmelékei között Hatayban 2023. február 12-én.

Vasárnap a hat győzelemmel és hét döntetlennel 25 pontot szerző, 10. helyezett Gaziantep is befejezte a szezont, ezt a klub közleményben jelentette be.

A Fradiba is jött játékos

A török futball vezetése mérlegelte azt a lehetőséget is, hogy a két csapat játékosai az idei szezon végéig kölcsönbe menjenek más törökországi klubokhoz. Ezt a bajnokság tőkeerősebb csapatai is helyeselték: így tudják támogatni a két visszalépőt. Ezáltal a Hatayspor és a Gaziantep pénzhez jut, emellett nem kell költenie az adott futballisták fizetésére.

A szövetség ráadásul könnyített is az átigazoláson: egyrészt a téli határidőt kitolta február 18-ig, másrészt úgy döntött, a két visszalépő klub légiósai nem számítanak külföldi játékosnak a kölcsönszerződések aláírásakor, azaz a klubok a meghatározott számú külföldi játékoson kívül maximum két ilyen labdarúgót szerződtethetnek, közülük egyszerre csak egyikük lehet a pályán.

A Sabah összeszedte azokat a játékosokat, akikért bejelentkeztek már. Az egyik legkapósabb játékos, az 55-szörös román válogatott szélső, a korábban a Bundesligát is megjárt Alexandru Maxim (Gaziantep), akiért a Galatasaray és a Besiktas is bejelentkezett. Maxim ebben a szezonban 25 meccset játszott, 5 gólt és 10 gólpasszt jegyzett.

A Gaziantep labdarúgói közül a kapus Günay Güvenc (Galatasaray, Kasimpasa, Adana Demirspor), a szenegáli válogatott védő Papy Djilobodji (Galatasaray), a Liverpool és a Fulham korábbi szerb válogatott szélsője, Lazar Markovic (Trabzonspor), Furkan Soyalp (Adana Demirspor) és Mustafa Eskihellac (Istanbul Basaksehir FK, Trabzonspor) iránt nagy még a kereslet.

A Hataysporból várhatóan nem marad munka nélkül a grúz válogatott balszélső, Saba Lobzhanidze (Trabzonspor), a marokkói válogatott csatár, Ayoub el-Kaabi (Trabzonspor), a kanadai válogatott balbekk Sam Adekugbe (Galatasaray), a 21 éves csatár Bertug Yildirim (Fenerbahce), míg a 24 éves francia középpályás, Mehdi Boudjemaa időközben a Ferencvároshoz igazolt.

A Hatayspor magyar válogatott játékosa, Varga Kevin – aki a több játéklehetőség miatt télen amúgy is klubot akart váltani – a Debrecennel készül, majd be is jelentették, hogy hazatér a Lokiba.

CEM GENCO / Anadolu Agency / AFP Mehdi Boudjemaa az Atakas Hatayspor és Fraport TAV Antalyaspor közötti mérkőzésen 2023. január 7-én.

A visszalépők ugyanott folytathatják jövőre

Az Euronews török kiadása beszámolt a további fejleményekről is, miszerint az alacsonyabb osztályokban is akadtak visszalépések (az első négy osztályból összesen tíz csapat döntött így), hiszen a Kahramanmaras központú földrengések más klubokat is súlyosan érintettek.

„Igazgatóságunk döntésének eredményeként bejelentjük, hogy a 2022–2023-as szezon hátralévő mérkőzései nem folytathatók a jelenlegi feltételek szerint” – jelentette be a másodosztály 12. helyén álló Adanaspor.

„Rögtön a földrengés után szükségállapotot hirdettek ki 10 tartományban, köztük Adanában. Az új Adana Stadiont és néhány létesítményünket megnyitották a katasztrófában megsérült polgáraink számára, külföldi játékosaink visszatértek hazájukba, és hazai futballistáink többsége a családjával visszatért a saját városába.

A remény tart minket életben, hogy a következő szezontól narancs-fehér mezünkben is pályára léphetünk.

Ugyancsak visszalépett a másodosztály utolsó helyezettje, a kapusát, Ahmet Eyüp Türkaslant is elveszítő Yeni Malatyaspor, a harmadosztályú Adiyaman FK, a Diyarbekirspor és a Sivas Belediyespor, illetve a negyedosztályból a Malatya Arguvanspor, a Kahramanmarasspor és a Nigde Anadolu.

A 254 játékos közül 130-an szabadultak fel olyanok, akiknek júniusban jár le a szerződésük.

A Török Labdarúgó Szövetség szombati, rendkívüli ülésén elfogadta a klubok döntését, úgy határozott, eddig eredményeiket nem törli, a következő mérkőzéseiket pedig az ellenfeleik 3-0-s győzelemmel kapják meg. Ami fontos, hogy mindegyik csapat ugyanabban a bajnokságban folytathatja majd a 2023–24-es idényben.

A török futball élt és fejlődött

Az első hírek egyetlen forduló elhalasztásáról szóltak, a legfrissebbek szerint azonban márciusig biztosan nem folytatódik a török liga (a lapok a március 3-4-5-ét tartják a legreálisabbnak), de a 2022–23-as bajnokságot minden bizonnyal csonka létszámban is befejezik.

A szakértők biztosak abban, hogy a tragédia nem befolyásolja a futball fejlődését az országban. A török szuperliga ugyanis erős gazdasági bázissal rendelkezik, a klubok nem függenek az állami finanszírozási forrásoktól, ráadásul 2022 júliusában új, rekordösszegű szerződést írtak alá a televízióval, ami szezononként 370 millió dolláros bevételt hoz.

A Török Labdarúgó Szövetség és a Süper Lig vezetése megállapodott abban, hogy a visszalépés ellenére a Gaziantep és a Hatayspor megtarthatja helyét a nemzeti bajnokság élvonalában. A török futball vezetői azt is bejelentették, hogy a szövetség és a szuperliga költségén Kahranmarashban és Hatay-ban ezer házat építenek a katasztrófa áldozatainak, a családjaik megsegítésére pedig egymillió eurót elkülönítettek.

A Weekly Blitz megszólaltatta az FC Ural futballcsapatának korábbi kereskedelmi igazgatóját, az évekig Törökországban élő Dmitrij Vasziljevet, aki szerint a helyi futball képes lesz eltartani önmagát éppen azért, mert nem függ az állami pénzektől.

„Már az is, hogy a szövetség és a liga kész segíteni a két leginkább érintett városnak, az anyagi lehetőségeikről árulkodik. Az alacsonyabb osztályú kluboknál adódhatnak nehézségek, de a Gaziantep és a Hatayspor anyagilag nyugodtnak érezheti magát. Még nem dőlt el, de az biztos, hogy megtarthatják az idei szezonra járó összes bevételt, például a televíziós jogok eladásából – annak ellenére, hogy nem fejezik be a szezont. Az pedig, hogy még legalább egy évig a Süper Ligben maradnak, lehetőséget ad arra, hogy magabiztosan tekintsenek a jövőbe.”

Eren Bozkurt / Anadolu Agency / AFP Christian Atsu rokonai a focista lakóházánál, Hatay-ban 2023. február 12-én.

Az orosz szövetség tiszteletbeli elnöke, Vjacseszlav Koloskov ugyancsak biztos abban, hogy a török futball megbirkózik a katasztrófa következményeivel.

„Ez az ország már szembesült egy hasonló tragédiával – 1999-ben több ezer ember halt meg egy földrengésben. Aztán az országnak sikerült talpra állnia, a török futball élt és fejlődött. A Galatasaray 2000-ben megnyerte az UEFA Kupát, 2002-ben a válogatott harmadik lett a világbajnokságon.

Biztos vagyok benne, hogy most is minden rendben lesz a futballjukkal.

Sztárfutballisták is segítettek

Akadnak olyan hírességek, akik tesznek is a földrengés áldozatainak megsegítéséért. Merih Demiral, az Atalanta 35-szörös válogatott védője először saját gyűjteményéből elárverezte a Cristiano Ronaldo által aláírt mezét, majd aukcióra bocsátotta a Karim Benzemától és Harry Kane-től megszerzett ereklyéit is. Kezdeményezésére Lionel Messi, Kylian Mbappé, Antoine Griezmann, Erling Haaland, Ilkay Gündogan, Emre Can és még néhány játékos ugyancsak beszállt a jótékonykodásba.

Demiral két napja azt írta Twitter-oldalán, hogy már 7 millió 550 ezer lírát (370 ezer eurót, azaz 140 millió forintot) utaltak el a földrengés sújtotta régióba.

Ez a szám azóta – a Griezmann- és Haaland-mezeknek köszönhetően – elérte a kilencmillió lírát (444 ezer eurót, azaz közel 170 millió forintot).

A török labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya, Stefan Kuntz szombaton egy órát ült egy neunkircheri szupermarket pénztárában. A 12 és 13 óra közötti teljes bevételt a török polgári védelemnek ajánlották fel, nyilatkozta Mehmet Göksu, az E-Center ügyvezető igazgatója.

Meghalt a kéziválogatott csapatkapitánya

Kézilabdában egyelőre a női másodosztály éllovasa, a Sivas Belediyespor jelezte a szövetségnek a visszalépését. De a török kézilabda egyébként is gyászol: a férfiválogatott és a standkézilabda-válogatott csapatkapitánya, az Antakyában élő Cemal Kütahya ugyancsak meghalt.

„Mindent megteszünk azért, hogy Cemal Kütahya neve fennmaradjon. Köszönjük, Cemal, mindazt, amivel hozzájárultál országunk sikereihez. Nem felejtünk el” – írta a török szövetség.

Olvasói sztorik