Nemzetközi foci

Felmentették a futballelnököt, akit az UEFA szexuális zaklatás miatt örökre eltiltott

Alexandre Schneider / Getty Images
Alexandre Schneider / Getty Images
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) felmentette Yves Jean-Bartot, a haiti futballszövetség volt elnökét, akit több mint két éve a nemzetközi szövetség (FIFA) életre szóló eltiltással sújtott.

A 75 éves sportvezetőt 2020 tavaszán a brit The Guardian cikke alapján szexuális zaklatással vádolták meg. A gyanú szerint Jean-Bart több női játékost is zaklatott, azzal fenyegetve őket, hogy kikerülnek a válogatott keretéből, ha nemet mondanak neki. Az elnök tagadta a vádakat és november 19-én hazája egyik bírósága fel is mentette, a FIFA azonban másnap örökre eltiltotta és egymillió svájci frankra büntette.

A vádakat az állítólagos áldozatok, illetve azok családtagjainak és barátainak tanúvallomásaira alapozták, és azok alapján hozta meg döntését a FIFA, írta az MTI.

A CAS viszont kedden közölte, hogy saját eljárása során, a tavaly március 23. és 25. között végzett meghallgatásokon a tanúk nyilatkozataiban következetlenségek és pontatlanságok voltak, a Human Rights Watchs és a futballisták nemzetközi szervezete, a FIFPro által készített, a vádakat alátámasztani igyekvő dokumentumok tartalma pedig a bírói tanács tagjai szerint nem volt meggyőzően bizonyító erejű.

A testület mindezért úgy döntött, hogy a fellebbezésnek helyt ad és annullálja a büntetéseket

– írta a CAS.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik