Nemzetközi foci

Ahány klubnál játszott, annyi születésnapja volt a válogatott focistának

LI SHANZE / IMAGINECHINA / IMAGINECHINA VIA AFP
LI SHANZE / IMAGINECHINA / IMAGINECHINA VIA AFP

A futballklubok gyakran gyűjtik a lájkokat a közösségi médiában azzal a fogással, hogy egy adott játékos születésnapján kiteszik a focista fényképét az oldalra, hogy aztán a szurkolóktól áradjanak a jókívánságok az ünnepeltnek.

Az indiai védő, Pritam Kotal az elmúlt években több klubnál is megfordult, és az a különös helyzet állt elő, hogy nagyjából minden csapatnál más-más hónapban köszöntötték fel a születésnapjára.

A Transfermarkt és a Soccerway adatai szerint Kotal 1993. szeptember 8-án született, és az indiai liga is ezt a napot tarthatja számon, mivel 2018-ban ezen a napon köszöntötték fel a focistát a Twitteren.

Jelenleg klubjánál, az ATK Mohun Bagannál viszont valamit elkeverhettek, mert szeptember 8. helyett augusztus 9-én tették ki a Kotalt felköszöntő bejegyzést.

De a legnagyobb káosz korábbi egyesületénél, a Pune Citynél volt, ahol 2015-ben májusban és júniusban is megünnepelték a szeptemberi születésű focistát.

Az indiai futballban komoly problémát okozó jelenség, hogy trükköznek egy-egy fiatal játékos korával, bő tíz éve például az U17-es válogatottba meghívott fiatalok kétharmadáról derült ki, hogy idősebbek, mint ahány évesnek vallják magukat. A 47-szeres válogatott Kotal esetében is felmerült a korhamisítás, bár az egészen szokatlan, hogy valakinek ekkora kavar legyen a születési dátuma körül.

Kapcsolódó
A Moukoko-aktát is megbolygatta a 2023-at nyitó korhamisítási botrány
A 2023-as év korhamisítási botránnyal kezdődött a nemzetközi futballban – nem az első, és aligha az utolsó eset történt az afrikai U17-es kontinenstorna selejtezőin. De miért akut probléma a születési dátum megváltoztatása?

A kiemelt képen Kotal (jobbra) az Egyesült Arab Emírségek elleni meccsen látható az indiai válogatottban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik