Nemzetközi foci

Kapitális bakija miatt eltiltották a VAR-ral hibázó bírót

Yui Mok/PA Images via Getty Images
Yui Mok/PA Images via Getty Images
Az angol labdarúgó Premier League illetékesei két mérkőzésről eltiltották John Brooks bírót, aki a VAR-szobában ülve tévesen érvénytelenítette a Brighton gólját a Crystal Palace elleni szombati bajnoki mérkőzésen.

A Brighton 0-0-s állásnál Pervis Estupinan révén a 32. percben szerzett gólt, melyet később les miatt érvénytelenítettek. A Brighton a meccs után panasszal élt az ítélet ellen, s a liga később elismerte, hogy a VAR-szobában dolgozó Brooks rosszul húzta meg a leshelyzetet jelző vonalat, így a találatot tévesen annullálták.

Ez később döntőnek bizonyult, ugyanis a nemzetközi kupaszereplésre hajtó, hatodik helyen álló Brighton csak 1-1-es döntetlent ért el és három helyett csupán egy pontot szerzett.

A liga közlése szerint Brooksot a hibája miatt a hétfői Liverpool-Everton és a szerdai Arsenal-Manchester City rangadók stábjából is kivették, írta az MTI.

A Premier League-ben nem ritkák a hibák a VAR használatánál. Szombaton nem csupán a Brightont érte emiatt hátrány, hanem a listavezető Arsenalt is, mely 1-1-es döntetlent játszott a Brentforddal, ám a felvételek szerint a brentfordiak gólját el kellett volna vennie a bíróknak, mert a találat előtti támadásépítésnél a vendégek egy alkalommal lesen voltak.

Az angol profi futball játékvezetéssel foglalkozó szervezete, a PGMOL illetékese vasárnap elismerte, hogy mindkét esetben emberi mulasztás történt.

Olvasói sztorik