Nemzetközi foci

Gyászol a horvát futball: meghalt a legendás edző, Ciro Blazevic

MIGUEL RIOPA / AFP
MIGUEL RIOPA / AFP
Két nappal 88. születésnapja előtt, hosszú súlyos betegség után meghalt Miroslav Blazevic, a horvát labdarúgás legendás edzője, az 1998-as világbajnoki bronzérmes válogatott szövetségi kapitánya.

Blazevicnél először 2011-ben diagnosztizáltak prosztatarákot, egy évvel később melanomával műtötték meg. 2019 szeptemberében kiújult a rák, és végül szerdán elveszítette a harcot.

Egyik utolsó nyilvános szereplése tavaly decemberben volt, amikor Zágrábban megkapta a Vlagyimir Beara-díjat a sportkultúra és a társadalmi tolerancia fejlesztéséhez való hozzájárulásáért.

„Nagy megtiszteltetés, hogy ennyien összegyűltek, de ez az utolsó beszédem a nyilvánossághoz. Vége – nincs többé. Viszlát, Ciro. Számolom a napokat” – nyilatkozta akkor.

Pár napja ezt mondta:

Nagyon nehéz nekem, mert ez a rohadt betegség elhatalmasodott rajtam. Küzdök és szenvedek, nagy fájdalmaim vannak. A rák az összes csontomra átterjedt, lassan és biztosan elpusztít mindent.

A Szabad Magyar Szó azt írta, a legendás edző a múlt héten fia társaságában tett még egy rövid sétát Zágrábban, így búcsúzva el szeretett városától.

Blazevic 1935. február 10-én született Zágrábban, ahol a Dinamo, majd a Lokomotiva játékosa volt. 1957-59 között az FC Szarajevóban, 1959-63 között pedig a Rijekában futballozott, következett a svájci Sion, pályafutását végül a Moutier csapatában fejezte be 1966-ban.

Edzőként is Svájcban kezdett, három évig a Vevey, majd öt évig a Sion kispadján ült, 1976-ban megbízott kapitányként két meccse erejéig még a helyi válogatottat is irányította. Első nagy sikerét a Dinamo Zagrebbel érte el, amellyel 1981-82-ben jugoszláv bajnok lett. Később dolgozott többek között a görög PAOK, a svájci Neuchatel és a kínai Sanghaj Senhua csapatainál is, volt horvát, iráni és bosnyák szövetségi kapitány.

A horvát válogatottat 1994 és 2000 között vezette: 1996-ban Európa-bajnoki negyeddöntőt vívhatott (de 2-1-re kikapott csapata a németektől), 1998-ban pedig világbajnoki bronzérmet szerzett.

Politikai szerepet is vállalt, Franjo Tudjman tisztelőjeként belépett a konzervatív-keresztényszociális Horvát Demokratikus Közösségbe (Hrvatska demokratska zajednica, HDZ), azonban 2000-ben nem sokkal Tudjman halála után kilépett.

Indult a 2005-ös elnökválasztáson, ahol végül 17 847 szavazatot kapott (0,8 százalék, és az első fordulóban kiesett. Négy évvel később a 2009-es zágrábi önkormányzati választáson sikeresebb volt, és ismét a HDZ jelöltjeként – a legidősebb tagként – bekerült a városi tanácsba.

Olvasói sztorik