Nemzetközi foci

Irgalmatlan öngólt lőhet a FIFA, ha nőket elnyomó ország lesz a női vébé főszponzora

Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Július 20-a és augusztus 20-a között Ausztrália és Új-Zéland rendezi meg a következő női labdarúgó-világbajnokságot, ám azon még a két társszervező is megdöbbent, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség milyen főtámogatóval akar együttműködni.

A katari vébén már bebizonyosodott, hogy az emberi jogok vagy az egyenlőség kérdése nem annyira fontos, ha pénzről van szó – nos, a nyári vébével kapcsolatban hasonló a helyzet, ugyanis a FIFA Szaúd-Arábia turisztikai cégével, a Visit Saudival kötne szponzori szerződést.

Az ausztrál és az új-zélandi szövetség levélben fordult a FIFA-hoz, hogy sürgős felvilágosítást kérjenek a vitatott döntésről, elsősorban arról, hogyan fordulhat elő olyan szponzori megállapodás, amelyről a rendezőkkel nem is egyeztettek előzetesen.

Nem tudjuk elég határozottan kifejezni, milyen lehetséges következményekkel járhat ez a döntés. Bár elismerjük, hogy Szaúd-Arábiában fontos és pozitív reformok kezdődtek el a nemek közötti egyenlőség terén, tagadhatatlan, hogy a nők jogai erősen korlátozottak

– írták a világbajnokság leendő házigazdái a FIFA-nak.

A múlt héten kiszivárgott tervezet erős bírálatokat váltott ki, tekintettel az országban tapasztalt emberi jogi visszaélésekre és a nőkkel szembeni elnyomó bánásmódra. Bár az elmúlt években változások történtek a nők jogaiban, amelyek véget vetettek a vezetési tilalomnak, és lehetővé tették a nők számára, hogy önállóan utazhassanak külföldre, Szaúd-Arábia gyámügyi törvénye továbbra is érvényben van.

A korábbi 24-szeres válogatott futballista, az immáron jogászként dolgozó Moya Dodd a The Sydney Morning Heraldban azt írta, kifejezetten sértő, hogy a FIFA arra buzdítja az embereket, hogy látogassanak el Szaúd-Arábiába, egy olyan országba, ahol elítélik a melegeket és elnyomják a nőket.

A FIFA olyan országba küldené a nőket, ahol bűnözőként tekintenek rájuk, egyszerűen kitenné őket az üldöztetésnek. Amennyiben komolyan azt javasolja ezeknek a szurkolóknak és játékosoknak, hogy látogassanak el Szaúd-Arábia, akkor mélységesen félreértik a saját közösségüket és a szaúdi törvényeket.

Olvasói sztorik